Låglaktosfil

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Låglaktosfil

(laktosfri filmjölk, låglaktosfil)

Engelsk översättning lactose-free, sour milk

Fransk översättning lait caillé, lait aigre sans lactose

Italiensk översättning latte cagliato senza lattosio

Tysk översättning laktosefreie Sauermilch

Spansk översättning leche cuajada senza lattosio

Låglaktosfil är filmjölk där 80-100% av det naturliga mjölksockret (laktos) har omvandlats till glukos och galaktos. Låglaktosfil tillverkas av låglaktosmjölk (läs mer > Låglaktosmjölk, laktosfri mjölk).

  • Fetthalt: 3%.
  • Smak: Sötare än vanligt filmjölk pga att laktosen omvandlats till de sötare sockerarterna glukos och galaktos.
  • Alternativ vara: Låglaktosyoghurt.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor. Hållbarheten i öppnad förpackning 4 - 5 dagar.

Hälsa: Filmjölken är lika näringsrik som vanlig filmjölk.


SÅ ANVÄNDS LÅGLAKTOSFIL

Låglaktosfil används istället för vanlig fil till barn och vuxna med viss laktosintolerans. Läs mer > Laktosintolerans.

Läs mer

Låglaktosyoghurt

Laktosintolerans

Sockerarter, sackarider

Laktosfri mjölk

Celiakiförbundet