Mjölkproteinallergi

Fotograf/bild: Skånemejerier ¤

Mjölkproteinallergi

(mjölkallergi)

Mjölk(protein)allergi är överkänslighet mot komjölks­protein, ej att förväxla med laktosintolerans. Cirka 2% av alla spädbarn reagerar när de övergår från modersmjölk till välling, gröt och mat som innehåller komjölk. Barnen kan även reagera när de enbart ammas då mamman äter mjölkprodukter, eller om de får mjölk e.d. på huden. Många hygienartiklar som tvål, schampo osv kan innehålla mjölkprodukter t. ex. Lactacyd. De flesta barn har vuxit ifrån sin känslighet vid 3 års ålder.

  • Symptom: Diarré, förstoppning, kräkning, kolik, nässelutslag, eksem, läpp- och ögonsvullnad, astma, slöhet, överaktivitet, otillräcklig viktökning och i värsta fall anafylaktisk chock.
  • Diagnos: Diagnosen ställs säkrast genom att man, under läkares vägledning, tar bort mjölkproteinet ur kosten.
  • Behandling: Kost helt fri från mjölkprotein och livsmedel där mjölkprotein ingår.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Allergisidan.com