Pélardon

Fotograf/bild: L´amuse

Pélardon

(Pélardon = fransk mjuk getost, AOC-klassad, Fransk AOC-ost)

Engelsk översättning Pélardon = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Pélardon, peraldou, paraldon, pélardou, péraudou = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Pélardon = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Pélardon = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Pélardon = queso de cabra francés, clasificado AOC

Pélardon är en ost med urgamla anor från Cevennesbergen i Languedoc-regionen i sydöstra Frankrike. Känd på 1700-talet som en liten rund ost benämnd "peraldou". Osten har förr även haft andra namn som paraldon och péraudou.

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Languedoc, Frankrike. AOC-klassad ost år 2000.
  • Tillverkning: 218 ton år 2013, 3,6 miljoner ostar.
  • Form: Rundplatt, 6-7 cm bred, cirka 2,5 cm hög och vikt 60 gram.
  • Användning: Som smörgåspålägg och dessertost.
  • Passande dryck: Lokalt vitt eller rött vin från Savoyen.
  • Ytskikt: Naturlig tunn, vit, blekgul eller blå mögelskorpa beroende på ålder.
    Snittyta: Vit-elfenbensvit. Homogen, mjuk och smidig. Kan bli spröd vid långvarig mognad.
  • Konsistens: Halvfast till hård vid längre lagring.
  • Smak: "Mellan". Ökad getsmak vid längre lagring.
  • Lagring: Färsk: Minst 11 dagar för ytmogning. Halvtorr: 2-3 veckor. Torr: 1-2 månader.
  • Fetthalt: Halvfet ost, fetthalt cirka 28%.
  • Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
  • Kommentar: Jämför med getosten Picodon som också kommer från samma trakt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om ost, osttyper

Om getost, fårost

Franska mjuka getostar, fårostar

Franska AOC-ostar

Picodon

Hemsida Pelardon

Film: Visite d´une chèvrerie en Cévennes