Tekannor

Tekannor

(tekanna, tehuva, Yixingkanna, Kyushukannor, Brown Betty, Tetsubin, chokladtekanna)

Engelsk översättning teapots, tea cosy, chocolate teapot

Fransk översättning théière

Italiensk översättning teiera

Tysk översättning Teekanne

Spansk översättning tetera

Tekannor (eng. teapots): En tekanna är ett kärl med handtag, lock och pip. Numera vanligen också med en löstagbar sil, som bör vara så stor som möjligt för att ge tebladen svängrum. De tillverkas i olika format och material som lergods, sten­gods, porslin, glas, samt av metall som gjutjärn, rostfritt, mässing och silver. Tekanna förekom allmänt i Kina under Mingdynastin på 1500-talet, en kanna som utvecklats från en tidigare enklare modell utan handtag och pip. De allra första kannorna var mycket små och teet dracks direkt ur pipen. Läs mer > Om te.

  1. Lerkannor: Den klassiska kinesiska lerkannan tillverkades av yixinglera från staden Yixing i Jiangsu-provinsen (bild ovan i mitten). Japanska Kyushukannor har ett kraftigt handtag på sidan (bild ovan vänster-mitt, passande åt vänsterhänta). En engelsk klassiker som fanns redan på 1600-talet kallad Brown Betty, ansågs under den viktorianska eras som den optimala kannan (kannan nere till höger). Den tillverkades av en speciell röd lera som tyckes bevara värmen bättre.
  2. Metallkannor: Gjutjärnskannor var vanliga förr och förekommer fortfarande. Klassiskt är sådana från Japan (Tetsubin = gjutjärnkanna). Förr användes också mässing och i modern tid även rostfritt stål. Skall det vara extra fint har man en tekanna av silver.
  3. Porslin och glas: På 1600-talet importerades te till Europa och med på färden följde tekannorna, främst av porslin med dekorer i blått och vitt. Förutom att de var vackra och inte tillverkades i Europa förrän i början av 1700-talet, förstördes inte porslin av saltvattnets inverkan under den långa transporten. I modern tid finns även tekannor av värmebeständigt glas.

Läs mer > Tillagning te; Om samovarer > Vattenkokare.

Tehuva (eng. tea cosy) = tygpåse som träs över tekannan för att bevara värmen.

Chocolate teapot (chokladtekanna) är ett engelskt uttryck för något som är odugligt, oanvändbart.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Allt om te

Tillagning te

Vattenkokare