Ejder (hane, ruggande)

Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤

Ejdrar }

(Så tillagas ejder)

Latin: Somateria

Engelsk översättning eider

Fransk översättning eider

Italiensk översättning edredone

Tysk översättning Eiderente

Spansk översättning eider

Ejdrar (Somateria) är ett släkte omfattande 3 arter inom familj andfåglar tillhörande underart tunga dykaränder (läs mer > Olika arter änder). De är som namnet antyder stora, 4-7 dm långa och väger 1,5-2,5 kg. Hannen (guding) är tecknade i svart och vitt och har gröna och svarta teckningar på huvudet. Honan (åda) är bruna med mörk mönstring. Ejdrar livnär sig av musslor, snäckor och krabbor, som de ofta dyker tiotals meter ned för att hämta. Ejdrar häckar vid arktiska och subarktiska kuster på norra halvklotet ner till norra Frankrike.


VIKT & PORTIONBERÄKNING EJDER

Råvikt

Brutto

Urtagen

Skinn/ben

Kött

Liten

1000 g

650 g

200 g

450 g

Medel

1500 g

1000 g

300 g

700 g

Stor

2000 g

1300 g

400 g

900 g


Antal portioner: Liten 2-3, medel 4, stor 5-6.
Ett ejderbröst väger 180-360 gram (råvikt).


SÅ ANVÄNDS EJDER

Vildfågel är goda som unga. Mörkt kött med viltsmak. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst småskuret till soppor, raguer och frikasséer. Fågel skall vara genomstekt. Köttsaften skall vara ofärgad, dvs utan rosa inslag. Kontrollera att köttet inte är rosa t.ex. där lårbenet är fäst intill kroppen. Vildfågel behöver lite längre stektid än tamfågel. Köttet skall kännas mört med grov sticknål. Ejderdun är utmärkt stoppning i kläder och sängtäcken.


SÅ TILLAGAS EJDER


Ugnslaga ejder
Ugnstemperatur 175-180°C.

Hel

Inner-

Ugnstid

Köttvikt

Köttvikt

fågel

temp

timmar

+ skinn

- skinn

Liten

85°C

1-1,5

375 g

325 g

Medel

85°C

1,5-2

600 g

525 g

Stor

85°C

2-3

800 g

700 g



Pannsteka ejderbröst

Panna: Hetta upp panna på medelhög värme.
Lägg i och sänk värmen något. Vänd i halvtid.
Ugnstemperatur 180-200°C.

Bröst av ejder

Råvikt

Matvikt

Stektid

 

 

gram

gram

minuter

Steka i panna

180-360

135-270

ca 15+15

Steka i ugn

180.360

135-270

20-40