Bittermandel, armellina

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bittermandel, armellina

(1. bittermandel 2. armellina = fröet i aprikos- och persikokärna)

Latin: 1. Prunus dulcis amara 2. semen prunus armeniaca

Engelsk översättning 1. bitter almonds 2. armellina = the seed in apricot and peach kernels

Fransk översättning 1. amande amère 2. armellina = la graine dans les noyaux abricot et de pêche

Italiensk översättning 1. mandorla, amara 2. armellina = il seme nei noccioli albicocca e pesca

Tysk översättning 1. Bittermandel 2. Armellina = der Samen in Aprikosen- und Pfirsichkernen

Spansk översättning 1. almendra amarga 2.armellina = la semilla en huesos de albaricoque y melocotón

Bittermandel kommer från bittermandel­trädet, som är en variant av mandelträdet (läs mer > Sötmandel). Fruktkärnan är mindre och har en skarp och bitter smak. Giftig i större mängd.

  • Karaktär nötkärna: Droppformad, 1,5-2 centimeter lång.
  • Vikt: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
  • Fetthalt cirka 50%.
  • Smak: Starkt bitter smak.
  • Alternativ vara: Bittermandelolja (se > Mandelolja).
  • Försäljning: Säljs i välsorterade butiker, även som olja.
  • Jämförpris: Medel, 200-300 kr/kg. Bittermandelolja mycket högt nötpris 700-800 kr/liter.
  • Förvaring: Torrt och mörkt  i rumstemperatur. Lång hållbarhet.

Hälsa: Den bittra smaken kommer från ett ämne benämnt amygdalin, som i kontakt med vätska till exempel saliv eller magsyra, bildar vätecyanid (blåsyra). Den är därför giftig i större mängd. Livsmedelsverket beräknar att 8-10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och cirka 60 stycken för en vuxen. Av denna anledning säljs inte hela bittermandlar i alla länder. Läs mer > Gifter i frön.

Armellina är fröet i aprikos- eller persikokärnor. Det innehåller samma bitterämne amygdalin som i bittermandel och används på samma sätt som bittermandel till exempel av mandelkakor. Namnet från venetianska armellino = aprikos, som fick sitt namn efter Armenien varifrån persikoträdet var känt. Namnet inspirerade Linné att ge persikoträdet det latinska namnet Prunus armeniaca. Läs mer > Aprikoser.


SÅ ANVÄNDS BITTERMANDEL, ARMELLINA

Man äter inte bittermandel eller armellina naturell, utan man använder den i små mängder som krydda i bakverk och desserter. Bittermandel brukar ingå i marsipan, vilket ger extra "sting" åt marsipanen jämfört med mandelmassa. Klassisk ingrediens i Mandelkubb och i Amaretti (italienska mandelbiskvier). Armellina används som ett alternativ till bittermandel, särskilt inom industrin för att det är en billigare råvara. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09

Läs mer

Marsipan färdig

Mandelolja

Matförgiftning

Gifter i frön

Om nötter, mandlar, frön

Aprikoser

Recept med Bittermandel, armellina

Det finns 16 recept med Bittermandel, armellina