Nypon

Fotograf/bild: SvePlant.se Film: Vita gentile, rosa canina

Nypon

(a) rosor b) vildrosor, törnbuske c) nypon, nyponskal, nyponmjöl d) törnblommegröt 1a. stenros, hundros 1b. nyponros 2a. vresros 2b. äppelros)

Latin: Rosaceae, Rosa 1a. Rosa canina 1b. Rosa dumalis 2a. Rosa rugosa 2b. Rosa rubiginosa, Rosa eglanteria

Engelsk översättning a) roses b) wild roses c) rose hips, rosehip peel, rosehip flour 1a. dog rose 1b. glaucous dog rose 2a. rugosa rose, letchberry, beach rose 2b. sweet briar rose, eglantine

Fransk översättning a) rosiers b) églantier c) cynorhodon, gratte-culs, pelure églantier, farine églantier 1a. rosier, églantier des chiens 1b. rosa dumalis 2a. rosier rugueux, rosier du Japon 2b. églantier rouge, rosier rouillé, rosier rubigineux, rosier de pomme

Italiensk översättning a) rose b) rose selvatiche c) cinorrodo, buccia di cinorrodo, farina di cinorrodo 1a. rosa di macchia 1b. Rosa dumalis 2a. rosa giapponese 2b. rosa balsamina

Tysk översättning a) Rosen b) Wildrosen c) Hagebutten, Hagebuttenschale, Hagebuttenmehl 1a. Hundsrose 1b. Vogesen-Rose 2a. Kartoffelrose, Japanrose 2b. Weinrose, Apfelrose

Spansk översättning a) rosas b) rosas silvestres c) escaramujos, cáscara escaramujos, harina escaramujos 1a. rosal silvestre 1b. rosa dumalis 2a. rosa japonese 2b. rosa mosqueta, cáscara de

Rosor (Rosa) är ett släkte i familj Rosväxter (Rosaceae) omfattande över 200 vilda arter som förekommer i subtropiska till kalltempererade områden. Dessutom flera 1000-tals hybrider och förädlade sortvarianter med fantasifulla namn framtagna för sitt vackra utseendes skull. Blommorna är ofta stora och pråliga, särskilt de förädlade som dubbel uppsättning kronblad. Färgen är vit, gul, rosa, röd eller blandningar därav. De ursprungliga arterna benämns vildrosor och de förädlade prydnadsrosorna kallas trädgårds­rosor. Rosor delas in i undersläkten som i sin tur grupperas i sektioner, vilket vi här inte fördjupar oss i. De vilda är vårt intresse för att dess frukt används som föda, främst i Nordeuropa.


VILDROSOR

Vildrosor är upprätta eller klättrande buskar som blir ett par upp till 4 meter höga, vanligtvis med taggar eller borst på de vedartade grenarna. De flesta arter med ursprung i Asien, ett mindre antal i Europa, Nordafrika och Nordamerika. I Sverige finns ett 20-tal vildväxande. Plantan och blomman benämns "ros" och frukten som är en skenfrukt kallas "nypon". Nedan de två arter som vanligen används till föda och två som ofta används som prydnadsväxt men vars bär också är ätbara. Se film, klicka på "Vita gentile" under bilden.

  1. Stenros och nyponros (Rosa canina, Rosa dumalis) är två arter vars frukt används till föda. Vissa botaniker anser att de är varianter av samma art. Man kan skilja dem åt under blomningen i det att stenros har ljusrosa, nästan vita blommor medan nyponros är mörkare rödrosa. Nyponros är den vanligaste vildrosen i Nordeuropa medan stenros är vanligast i södra Syduropa. Bild och film enligt ovan.
  2. Vresros och äppelros (Rosa rugosa, Rosa rubiginosa) är två arter som ofta förekommer som prydnadsbuske för sina vackra blommors skull och dess väldoft, men vars frukt också är ätbar. Vresros är vanlig i Nordeuropa medan äppelros främst finns i södra Europa. Vresros har vinröda blommor, äppelros har rosa-vita. Vresros har sitt ursprung i nordöstra Asien, från sydöstra Sibirien till nordöstra Kina, där den växer strandnära ofta på sanddynor i täta snår cirka 1,5 meter höga. Används till exempel i Danmark som sandbindare i kustområdena. Det är en salttolerant härdig växt som vida sprits runt om i Europa och Nordamerika. Det finns förädlade sortvarianter. Bild ovan nere till vänster.
Nordisk historia: På Medeltiden odlade man nyponbuskar i närheten av huset för att de vassa taggarna skyddade mot häxor och andra onda varelser. Av nyponrosblommor gjorde man förr rosa törnblommegröt (torkade blomblad, mjölk, ägg, vetemjöl och socker). Frukten användes sällan, men torkade nypon var något man gav till hästar. Först på 1930-talet blev bären populära och uppskattades som vitamintillskott särskilt under krigsårens ransoneringstider. Torkade kärnor användes förr av busiga barn (inklusive undertecknad) som klipulver, flimmerhåren ger hudirritation.



NYPON

Nypon kallas frukten från vilda rosor, trädgårdsrosor får mycket små frukter (5 mm stora). Frukten (bäret) består av ett tjockt fast skal som bildar ett hålrum som innehåller ett antal stenhårda och håriga små nötter vilka är den egentliga frukten. Nyponbuskar växer gärna på soliga platser i skogsbryn, backar och hagar, eller på igenväxande ängsmark. Vanliga även i stadsområden. Alla nypon är ätbara (åtminstone de som finns i Norden). 

  • Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Asien, Europa, Nordafrika och Nordamerika. 
  • Frukt: Vildrosors frukt (nypon) är ovalrunda eller droppformade (ca 1x2 cm) oftast med blankt rött eller orange-rött tjockt skal, men det finns även mörklila till svarta nypon (R. spinosissima). Vikt 2-3 gram per styck, varav det ätbara skalet utgör 50%. Förädlade varianter kan vara större och plattrunda till exempel vresros (2-3 cm bred). Innanför skalet finns ett hålrum som rymmer en mängd håriga nötter (frön). 
  • Mognad: September-december. Bären är hårda även vid mognad, men mjuknar något av första frostnatten. När skalet får mörka fläckar är detta inte tecken på förruttnelse utan är sockerutfällning som visar på mognad. Så småningom blir bären helsvarta och slemaktigt lösa, vilka inte skall användas. 
  • Smak: Smaken är söt-syrlig, lätt besk.
  • Alternativ vara: Svårersättlig, men ett syltalternativ är rönnbär och blåbär till soppa.
  • Försäljning: Nypon kan som regel inte köpas i butik. Torkade nyponskal kan köpas i hälsokostbutiker. Färdig nyponsoppa förekommer som pulver eller som soppa i pappersförpackning, dock sällsynt utanför Norden.
  • Förvaring: Bäst fryst, men kan också torkas. Mycket lång hållbarhet.

Nyponmjöl är torkade och malda nypon med frön, nyponskalsmjöl är utan.

Innehåll butikssoppa: Vatten, nypon skal, nyponmjöl, nyponpuré (3-18%), socker (~10%). Finns utan tillsatt socker, men då ingår i stället syntetiska sötningsmedel. Annat som kan ingå är modifierad potatisstärkelse, förtjocknings- och surhetsreglerande medel, tillsatt citronsyra och vitamin C.

Hälsa: Frukten är rik på A- och C-vitamin samt mineraler. Halten är som högst på senhösten och sjunker sedan med tiden. Nypon påstås vara bra vid ledbesvär, men belägg saknas.


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS NYPON


Bären äts inte naturell utan används främst till att koka soppa, kräm och puré (marmelad). Såväl frukt som blomblad används till te och kan jäsas till vin. Av 4 liter nypon tillreder man enkelt 3 liter välsmakande mellanmåls- eller efterrättssoppa, sockrade enligt egen smak. Puré är gott serverad kall till efterrätter som vaniljglass. Hemlagade nypon har mycket mer smak än det pulver man kan köpa i butik. En nostalgisk smakupplevelse för många äldre. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Plocka nypon: Nypon är lätta att plocka, lite stickigt bara. Använd handskar. I de nordiska länderna får man fritt plocka bär i skog och på allmän plats (läs mer > Allemansrätten). Bären plockas sent på hösten. I kalla länder helst "frostnupna", det vill säga efter första eller andra frostnatten. Detta för att cellerna spricker sönder av kylan vilket ger mer smak och mjukare frukt. Alternativt kan man lägga dem i frysen innan tillagning. Frostnupna behöver nyponen inte blötläggas innan tillagning.
  • Ansa: Traditionellt "snoppas" nyponen (blomfäste och skaft tas bort) varefter bäret skärs itu på längden och fröna skrapas ur med tesked så att bara skalet återstår. Man kan också torka bären en stund i ugn på låg värme så lossar fröna lättare. Skölj bärskalen i kallt vatten. Det är ett pillrigt arbete. Man behöver inte ta bort fröna för att tillaga dem, bara om man vill spara dem inför framtiden (se nedan).
  • Torka: Bär som skall sparas torkas på traditionellt sätt till exempel på fönsterbräden ovanför element några dagar. Alternativt snabb­torkar man skalen i ugn på låg värme (50°C) med luckan på glänt. Torkade skall läggs i rengjord burk med lock för framtida bruk. Hållbarheten är därvid mycket lång. Numera är det enklast att frysa snoppade hela bär för framtida bruk.
  • Tillreda: Färska bär snoppas och tvättas. Frysta bär tinas. Torkade bär bör blötläggs ett dygn eller mer tills de mjuknat något. Koka bären cirka 30 minuter i vatten som täcker, tills bären är lagom mjuka. Mixa eller mosa bären med potatisstöt under kokningen någon gång eller två. Passera soppan, förslagsvis först i pastasåll och därefter i sil. Pressa massan för att få ut så mycket som möjligt av smakerna. En stor träslev fungerar som pressverktyg. Passera i silduk för extra fin vätska. Det finns lite olika alternativa metoder.

Klassiska nyponrecept: 

  • Nyponsoppa: Passerad soppa värms upp och smaksätts med socker enligt eget önskemål. Späd med vatten om den är för tjock och tillsätt lite potatismjöl och den är för tunn. Om soppan serveras som sås till söt efterrätt som vaniljglass, bör soppan vara mer syrlig än söt. Klassiskt är soppa serverad med vispad grädde och mandelbiskvier. Soppan serveras varm eller kall. Se recept > Klassisk nyponsoppa.
  • Nyponkräm tillreds på samma sätt som soppa med den skillnaden att mer potatismjöl tillsätts så att soppan tjocknar. Cirka 1,5 msk per 3 dl (läs mer > Om stärkelsemjöl, redningsmängd).
  • Nyponpuré (marmelad) tillreds som annan marmelad av rensade nypon. Se recept > Nyponmarmelad.
  • Nyponsaft (eng. rosehip syrup): Fint passerad nyponpuré kan spädas med vatten och drickas som vitaminrik saft. Smaksättas med socker enligt egen smak. Se film via länk nedan > Rosehip syrup.
  • Syltade nypon ("salladsnypon") tillagas på klassiskt vis av nyponskal, citronjuice och kokspad. Nyponen förvälls och en lag kokas i omgångar till en trögflytande marmelad som nyponen läggs i. Moderna recept är mindre komplicerade och smaksätts vanligtvis med kanel och kryddnejlika. Nyponen passar till paté, kokt och stekt kött, eller gryträtter med kött. Se recept > Syltade nypon.
  • Nyponté: Använd torkade nyponskal. Krossa dem i mortel. Torra skal är hårda och kan skada en mixer. Koka upp vatten. Tillsätt krossade nypon, cirka 2 matskedar per kopp (à 2 dl). Låt småkoka i 10 minuter. Sila upp och tryck till med tesked i silen för mer smak. Socker enligt egen smak. Krossad nypon kan också blandas in i annat (ört-)te.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03

Läs mer

Matbiologi frukt

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Film: Nyponskolan

Film: Nyponpuré

Film: Nyponsoppa

Film: Rose hip jam

Film: Rose hips

Film: Rosa carina

Film: Rosehip syrup

Recept med Nypon

Det finns 8 recept med Nypon