Gammaldags mjölk

Fotograf/bild: Skånemejerier ¤

Gammaldags mjölk

(gammaldags mjölk (fett ~4%))

Engelsk översättning old-fashioned milk (raw milk)

Fransk översättning lait l´ancienne (lait cru)

Italiensk översättning latte vecchio stile (latte crudo)

Tysk översättning Vorzugsmilch, altmodische Milch (Rohmilch)

Spansk översättning leche pasada de moda (leche cruda)

Gammaldags mjölk (fr. lait cru 3,5% fetthalt) som säljs i handeln, är nästan som den mjölk som man får direkt från kon (råmjölk). Fetthalten är hög 3,8-4,5%, varierande med årstid och koras. Det finns även ekologisk gammaldags mjölk. Mjölken är inte skummad eller homogeniserad (grädden finns kvar). Om mjölken får stå orörd något dygn kommer grädden att samlas på ytan och kan då skummas (skedas) av som man gjorde förr i tiden.

  • Fetthalt cirka: 3.8-4,5%.
  • Smak: Krämig, lätt sötaktig.
  • Alternativ vara: Standardmjölk.
  • Försäljning: Sparsamt förekommande i butik.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.

Helmjölk är i Sverige ursprunglig mjölk med oförändrad fetthalt. I andra länder är helmjölk motsvarigheten till standardmjölk (läs mer > Standardmjölk). Enligt EU-regler är helmjölk dessutom värmebehandlad (pastöriserad) med en fetthalt av minst 3,5%.

Sötmjölk: Färsk mjölk motsvarande gammaldags mjölk kallades förr för sötmjölk för att den är lätt söt och i motsats till mjölk som surnat (surmjölk, läs mer > Filmjölk).


SÅ ANVÄNDS GAMMALDAGS MJÖLK

Gammaldags mjölk används på samma sätt som standardmjölk, som dryck, till matlagning och bakning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mjölk

Komjölk

Så används mjölk

Standardmjölk

Recept med Gammaldags mjölk

Det finns 4 recept med Gammaldags mjölk