Gradering svarta teblad

Gradering svarta teblad

(Leaf, Flowery Orange Pekoe FOP, Golden G, Tippy T, Orange Pekoe OP, Pekoe P, Pekoe Souchong PS, Souchon S, Congou, Bohea, Broken leaf, Broken tea BT, Flowery Broken Orange Pekoe FBOP, Broken Orange Pekoe BOP, Broken Pekoe BP, Fannings, Dust)

Gradering av teblad är en viktig del i handeln med svart te utanför Sydostasien, bland annat i Indien, Sri Lanka och Kenya. I Kina med omnejd, som mest odlar grönt te för inhemsk konsumtion, är sådan gradering relativt obekant. Tebladens storlek och form har avgörande betydelse för teets smak och karaktär. Branschens graderings­system är ganska invecklat och svårgripbart för lekmän. Här redovisas därför en förenklad version. Man skiljer på torkade hela blad ("leaf") och krossade blad ("broken leaf").


LEAF


Leaf är hela teblad. De yngsta och minsta bladen (toppskotten) har den högsta koncentrationen av smakämnen vilket ger det bästa teet. Är de dessutom plockade tidigt på våren anses de som allra bäst. Vanligtvis plockar man det outslagna, ihoprullade toppbladet (eng. bud) och de två närmaste bladen intill. Därav uttrycket "two leaves and a bud". Extra fint (vitt) te kan bestå av bara toppskott eller av toppskott med det närmast liggande bladet.

  • Flowery Orange Pekoe (FOP) = toppskott (läs mer > Tea buds). Högsta kvalitet: F OP1, Finest TGF OP och SFTGFOP. Golden Flowery OP1, Tippy Golden F OP och TGF OP1 = extra lång spets.

    Golden (G) = Viss närvaro av gulaktiga knoppar.
    Tippy (T) = Större närvaro av knoppar.
  • Orange Pekoe (OP). OP1 = tunna blad. OPA = tjocka blad.
  • Pekoe (P) = små blad av hög kvalitet, vanligtvis blad nummer två efter toppskottet.
  • Pekoe Souchong (PS) är lägre sittande blad av lite sämre kvalitet.
  • Souchong (S) är blad av lägre kvalitet. Förekommer som beteckning av svart te till exempel Lapsang Souchong (se > Fujiante, Kina).
  • Congou: Namn på lågt sittande blad. Förr namn på kinesisk svart tesort. Se > Fujiante.
  • Bohea = lågt sittande blad som sällan används till te. Förr ett allmänt begrepp för te.

Orange & pekoe: "Orange" är en kvalitetsterm som inte har något med apelsiner att göra. Det tros antingen komma från den färgton som torkade jästa blad av hög kvalitet kan ha, eller från det holländska furstehuset Oranien-Nassau (Orange-Nassau). Det holländska ostindiska kompaniet kan ha använt "orange" för att visa anknytning till det fina furstehuset. "Pekoe" är en beteckning för unga, fina toppblad och knoppar. Ursprunget till denna term är inte heller säker. Man tror att det är en översättning av en lokal kinesisk term "Pe̍h-ôe-jî" (peh-ho) där peh =  "vitt" och ho = "ner" eller "fjädrar".


BROAKEN LEAF

Broken leaf (broken tea, BT) är krossade (valsade) teblad som ger kraftigare smak än vad hela blad ger. Används till enklare teer bland annat i så kallade frukostteer, samt i tepåsar.

  • Broken Pekoe är krossade pekoeblad (se ovan). Det finns Flowery Broken Orange Pekoe (F BOP), Broken Orange Pekoe (BOP), Broken Pekoe (BP), Broken Pekoe Souchong (BPS) med flera.
  • Fannings är små bitar av teblad, en restprodukt efter att man sållat ut de större delarna vid valsningen. Dock kan fannings från fint te vara dyrare än blad från enklare tesorter. Vanligt som te i tepåsar och populärt i fattigare länder för att det är billigt och ger ett starkt och drygt te. Det finns allehanda gradbeteckningar även för fannings som Flowery Orange Fannings (FOF), Orange Fannings (OF), Pekoe Fannings (PF) och så vidare. 
  • Dust är "teddammet" som samlas upp efter bladvalsningen. Det är det mest finfördelade tebladen och den lägsta kvalitetsnivån. Det finns olika grader även bland "avskrapet" (D1, PD, PD1). Dust används i tepåsar.

CTC (Crush, Tear, Curl = krossa, riva, krulla) = mekanisk metod som sönderdelar och formar svart te till små kulor som används till tepåsar. Läs mer > Tillverkning te.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Odling av te

Svart te

Allt om te

Tillverkning te

Tea buds

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj