Fullkornsris

Fotograf/bild: Film: Cibo Serio, riso integrale

Fullkornsris

(fullkornsris, råris, silverhinna)

Engelsk översättning whole grain rice, brown rice, silver skin

Fransk översättning riz à grains entiers, riz complet, riz brun, riz cargo, peau d´argent (?)

Italiensk översättning riso integrale, pelle d´argento (?)

Tysk översättning Vollkornreis, Silberhäutchen

Spansk översättning arroz de grano entero, arroz integral, arroz pardo, arroz moreno, arroz cargo, arroz de grano entero, cuero plateado (?)

Fullkornsris är ris utan agnar som skalats på yttre kliskikt, men där "silverhinnan" sitter kvar (läs mer > Sädes­kornets anatomi). Kallas också "råris" vilket inte skall förväxlas med det oskalade riset benämnt "paddy" (läs mer > Om ris). I engelskspråkiga länder vanligen kallat "brown rice" men fullkornsris kan vara blekgul, brun, rödbrun, eller svart (läs mer > Rött ris; Svart ris). Franskans "riz cargo" (fraktris) för att ris förr i tiden transporterades i denna form från Asien till Europa, eftersom fullkornsris har högre hållbarhet än skalat ris. Det finns såväl långkornigt som mellan- och rundkornigt fullkornsris. Se film, klicka på "Cibo Serio" under bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
    Fullkornsris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~2,6 dl kokt. 1 dl kokt ris ~0,4 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger 2,6 dl kokt ris (~250 gram, ~350 Kcal), utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Karaktär: Tillagat långkornigt fullkornsris har fast karaktär, rundkornigt klibbar men inte lika mycket som polerat dito.
  • Smak: Mustig smak, lätt nötaktig.
  • Alternativ vara: Annat matris.
  • Försäljning: Allmänt i butik, både ordinärt och ekologiskt. Specifik rissort som basmati och jasmin kan förekomma som fullkornsris, även "boil-in-bag".
  • JämförprisMycket lågt eller lågt pris som tillbehörsvara (läs mer > Om prisjämförelser). Ekologiskt och boil-in-bag är dyrast. Riset ökar i vikt med cirka 2½ gånger vilket ger tillagat pris = 40% av butikspris. Priser år 2016: Butikspris 25-90 kr/kilo.  Tillagat pris: 10-15 kr/kg, ekologiskt 15-35 kr/kg, boil-in-bag 30-35 kr.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Vildris är också fullkornsris. Vildris är ett annat släkte i gräsfamiljen och är inte vilt ris av släktet Oryza (vanligt ris). Benämns "vild" för att de skördas i sin ursprungliga vilda form till skillnad från vanligt ris som är kultiverade, förädlade ("tämjda") rissorter. Läs mer > Viltris. 

Hälsa: Silverhinnan är fiber-, vitamin- och mineralrik. Vitt (polerat) ris saknar denna hinna och är därför mindre näringsrik. Fullkornsris anses därför nyttigare än vanligt vitt polerat ris. Det innehåller mer eller mindre mängd ohälsosam arsenik (läs mer > Om ris).


SÅ ANVÄNDS FULLKORNSRIS

Fullkornsris används som matris på samma sätt som vanligt vitt ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Tillagat fullkornsris är mindre klibbigt än vitt och fungerar därför inte till mat typ sushi. Koktid 40-45 minuter, se anvisning på förpackningen (läs mer > Så tillagas ris). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Rött ris

Svart ris

Vildris

Om ris

Sädeskornets anatomi

Om prisjämförelser

Så tillagas ris

Recept med Fullkornsris

Det finns 18 recept med Fullkornsris