Engelsk översättning pumpkin seeds

Fransk översättning graines de citrouille

Italiensk översättning semi di zucca

Tysk översättning Kürbiskernen

Spansk översättning pepitas de calabaza

Pumpas kärnor kan användas som smaksättare av mat eller som snacks. De torkade pumpakärnor som säljs i butik är som regel från sortgruppen Nakenfröpumpor (läs mer > Squash) vars kärnor har ett mjukt skal och är vanligtvis svarta (bild ovan t.v.). Kärnor från andra pumpor till exempel jättepumpor (bild ovan t.h.) har ett hårt skal och måste skalas innan konsumtion.  

  • Vikt i butik: 1 dl väger cirka 60 gram.
  • Smak: Nötig smak.
  • Alternativ vara: Solrosfrön.
  • Försäljning: Torkade, rostade, ekologiska och kravmärkt säljs året om i butik.
  • Jämförpris: Medel till mycket högt tillbehörspris. Stor prisspridning 40-300 kr/kg. Vanliga 40-125 kr/kg, rostade, EKO och KRAV-märkt 100-300 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras torrt och i rumstemperatur.

Hälsa: Pumpakärnor är rika på mineraler, vitaminer, protein och innehåller också mycket omättat fett. Gröna pumpakärnor är populära som hälsokost, där de tillskrivs allehanda hälsosamma egenskaper, till exempel mot godartad växt av prostata, minskad nattlig vatten­kastningar, mot mask med mera. Några vetenskapliga belägg för detta finns inte.



SÅ ANVÄNDS PUMPAKÄRNOR


Pumpakärnor är goda att strö i sallader och i müsli. Man kan garnera alla slags rätter med lite pumpakärnor eller ha dem i bröddeg och till att garnera brödet med när man bakar. Försiktigt rostade pumpakärnorna förhöjer smaken. Lätt saltade är de goda som snacks. Kärnorna kan också rostas i lite matolja i ugn (175°C) i cirka 20 minuter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Pumpor

Squash

Recept med Pumpakärnor ¤

Det finns 20 recept med Pumpakärnor ¤