Poblano och Ancho

Fotograf/bild: Pixabay och Kryddlandet ¤

Poblano och Ancho

(1. poblano = mild spanskpeppar 2. ancho = soltorkad poblano)

Engelsk översättning 1. poblano = mild chili fruit 2. ancho = sun-dried poblano

Fransk översättning 1. poblano = piments doux 2. ancho = poblano séché au soleil

Italiensk översättning 1. poblano = peperoncino dolce 2. ancho = poblano essiccato al sole

Tysk översättning 1. poblano = milde Chilipheffer 2. ancho = sonnengetrocknete poblano

Spansk översättning 1. poblano = guindillas suave 2. ancho = poblano secado al sol

Poblano är en mild chilivariant av arten spanskpeppar (se dito) med ursprung från delstaten Puebla i Mexiko. Busken blir dryga halvmetern hög. Frukten är dropp- eller hjärtformad, 7-15 centimeter lång. Den är mörkt grön som omogen, men när den mognar övergår färgen i rött eller brunsvart.   

  • Vikt: Cirka 75 gram.
  • Smak: Poblano är smakrik. Ancho har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt.
  • Hetta: Viss hetta, 1 000 - 2 500 scoville (läs mer > Chilifrukters hetta och smak). Hettan i frukterna kan variera i frukterna från samma planta.
  • Alternativ vara: Annan färsk eller torkad ganska mild chili.
  • Försäljning/säsong: Färsk poblano förekommer sällsynt i svenska butiker, torkad Ancho är vanligare. Skalad och rostad poblano förekommer konserverad och fryst, dock sällsynt i Sverige.  
  • Förvaring: Färsk förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla.

Ancho är den mörka soltorkade frukten av poblano. Torkad ancho förekommer även mald och används då som krydda.


SÅ ANVÄNDS POBLANO & ANCHO

Ansa: Poblano har ett ganska hårt vaxartat skal som bör tas bort (skållas och skalas) innan tillredning till mat.

Poblano är en smakrik chilepeppar och mycket användbar i såser, salsas, grytor och soppor. Den är även god att fylla med ost, fisk, kött eller fågel. Poblano är en av Mexikos mest omtyckta chilis, nästan som en nationalsymbol. På självständighetsdagen är det brukligt att äta Chiles en nogada som inkluderar Mexikos färger grönt (grön köttfylld poblano), vitt och rött. Chilifrukten förekommer också i en annan populär mexikansk rätt Chile relleno ("fylld chili"), samt rostad som ingrediens i Mole, en populär mexikansk chokladsås (se recept > Chokladchilisås). 


Anchos smak av kaffe, kakao och torkad frukt gör den användbar i såser, soppor och grytor. Ancho passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Spanskpeppar

Bild: Grön, röd och torkad poblano