Teplockare i Bajiaodong, Kina

Odling av te

(Så odlas te, Så plockas te, Den kinesiska tebusken, Den indiska tebusken, high grown tea, mid grown tea, low grown tea, flush, first flush, easter flush, second flush, spring flush, summer flush, autumn flash)

Tebusken (Camellia Sinensis) är egentligen ett träd som i det vilda kan bli 20 meter högt. Bladen är styva, blanka och spetsiga, blommorna liknar smörblommor. Tebusken behöver en sur, sandig och väldränerad jord och ett varmt fuktigt klimat med jämnt fördelad nederbörd, samt vintrar som inte är alltför kalla eller torra. Det finns två underarter, den kinesiska och den indiska. Strikt sett finns det en till den kambodjanska, men denna används ytterst sällsynt för tillverkning av te.  

  • Den kinesiska tebusken (Camellia sinensis sinensis) är en småbladig tebuske som ibland kallas "äkta tebuske". Busken har spritts till många platser världen över, även till Indien (läs mer > Darjeeling, Indien).
  • Den indiska tebusken (Camellia sinensis assamica) har större blad än den kinesiska. Som det latinska namnet antyder hittar man tesorten i den indiska delstaten Assam, men också i övriga Indien, på Sri Lanka och i Kina (läs mer > Yannante).

Kultiverat te (eng. tea cultivars): Tebuskens två underarter har kultiverats i århundraden för att idag omfatta 1000-tals olika sorter. Te kan i detta avseende jämföras med vin. Allt vin tillverkas från en art (Vitis vinifera) men det finns 1000-tals kultiverade varianter som chadonnay, riesling, semillon med flera. Detsamma gäller för te. Precis som för vin är även teets smak beroende av lokala markförhållander, väderlek, odlings- och tillverkningsmetoder. Detta ger stor variationsrikedom, dessutom med varierande smak för olika årgångar. De stora teimportörerna med starka varumärken brukar blanda olika tesorter för att åstadkomma ett te som smakar likadant år efter år. Tekonnässörer brukar i stället, liksom vinkännare, uppskatta skillnaderna mellan årgångarna.  

Odling: De flesta tebuskar växer upp som sticklingar och behöver fyra år på sig innan de ger skörd. En tebuske kan sedan ge avkastning i upp till 100 år. Buskarna hålls ner på 1-1,5 meters höjd genom årlig beskärning, vilket gör det lättare att plocka bladen som också håller högre kvalitet. Det är många faktorer som påverkar kvaliteten (läs mer > Om te). En mycket viktig faktor är på vilket höjd teet odlas. Te som odlas runt 2000 meters höjd anses ge bästa resultat t.ex. Indiens Darjeeling och Ceylonte från Nuwara-Eliya (se respektive). På hög höjd växer tebusken långsammare och smaken hinner då utvecklas mer i toppbladen. Odling indelas i tre höjdklasser.

  • High Grown tea odlas på 1200–2000 m.ö.h. (eller högre) vilket normalt ger bästa kvalitet och smak.
  • Mid Grown tea odlas på 600–1200 m.ö.h.
  • Low Grown tea odlas på upp till 600 m.ö.h. ger vanligtvis större blad och sämre kvalitet än på högre höjder.

Plockning: En tebuske är färdig att plockas var sjunde till var fjortonde dag under säsong. 5–6 gånger per år i Kina och Japan, men upp till 15 gånger på lågland i Indien och Indonesien. Från varje gren plockas till fint te det översta oöppnade/ihoprullade bladskottet (eng. bud, se > Tea buds) och de två närmaste bladen under. Därav uttrycket "two leaves and a bud". Blad längre ner ger sämre te (läs mer > Gradering svart te). De yngsta och minsta bladen har den högsta koncentrationen av smakämnen och de som plockas först på våren anses allra bäst. Kvalitetste plockas för hand för att inte få med oönskade delar och för att inte skada bladen, varav "the bud" bör plockas försiktigt med fingertopparna och inte med naglarna (!). Enklare te maskinplockas på många håll numera vilket ger sämre te. Enligt Tekompaniet skördar en teplockare 30–35 kilo per dag vilket ger 7–9 kilo färdigt te (1 kilo = 4 liter löste). Någon stackare har tydligen räknat ut att ett kilo färdigt te innehåller 22.000 teblad.

Flush är en beteckning som anger när på säsongen bladen plockats. Tidigt skördade teblad brukar när det bryggts ge ett ljust, fräsch te med mild smak. Ju senare på säsongen desto mörkare te med kraftfullare smak. Flushperioderna varierar beroende på lokala förhållander. Nedan normaltid för plockning av Darjeeling.

  1. First flush (även early spring flush, easter flush) brukar plockas från slutet av februari till mitten av april. First flush anses allmänt ge det bästa teet. First flush silver needle är alltså något alldeles extra för tekonässörerna.
  2. Second flush (spring flush) plockas vanligtvis i maj och juni.
  3. Summer flash plockas vanligen juli till september.
  4. Autumn flash oktober - november.

Garden tea innebär att téet i fråga kommer från ett enda plantage.

Världsproduktion: Te odlas på bevattnade sluttningar på ett 50-tal platser på Jorden där klimatet så tillåter. De två giganterna Kina och Indien står för 2/3-delar. Läs mer > Teproducenter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Allt om te

Darjeelingte, Indien

Pu-erh, Kina

Teproducenter

Gradering svarta teblad

Yunnante, Kina

Ceylonte, Sri Lanka

Tea buds

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj