Sockeralkoholer

Sockeralkoholer

(Sockeralkoholer - erytritol, isomalt, laktitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol = sötningsmedel, björksocker)

Engelsk översättning Sugar alcohols - erythritol, isomalt, lactitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol = sweetene

Fransk översättning Alcools de sucre - érythritol, isomalt, lactitol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol = édulcorant

Italiensk översättning Alcoli di zucchero - eritritolo, isomalto, lattitolo, mannitolo, maltitolo, sorbitolo, xilitolo = dolcificante

Tysk översättning Zuckeralkohole - Erythrit, Isomalt, Lactit, Mannit, Maltit, Sorbit, Xylit = Süßungsmittel

Spansk översättning Alcoholes de azúcar: eritritol, isomalt, lactitol, manitol, maltitol, sorbitol, xilitol = edulcorante

Sockeralkoholer liknar sockerarter men där en syreatom som är dubbelbunden till en kolatom i sockermolekylen har ersatts med en syreatom och en väteatom OH. Sockeralkoholer betraktas som sötningsmedel och finns i växter och djur, men oftast i låga halter. Sockeralkoholer framställs också industriellt och används som konsistensgivare och sötningsmedel  i livsmedel, till exempel  sockerfria desserter, glass, sylt, frukostflingor och senap. De är i allmänhet något mindre söta än vanligt socker. Sockeralkoholer betraktas alla som livsmedelstillsatser. Läs mer > Syntetiska sötningsmedel.

Sockeralkoholer, sötma jämfört med sackaros (vanlgt socker):

  • Xylitol (E967): Sötma 90-100% av socker. Framställs ur xylos (träsocker), vanligen av björk. Därav även namnet björksocker. Xylitol används främst i sockerfria tuggummin och tabletter.
  • Maltitol (E965): Sötma 75-90% av socker. Framställs ur maltos.
  • Erytritol (E968): Sötma 70% av socker. Framställs av glykossirap genom jäsning.
  • Sorbitol (E420): Sötma 65% av socker. Framställs ur stärkelse. Finns naturligt i till exempel äpplen, plommon och rönnbär.
  • Mannitol (E421): Sötma 65% av socker. Framställs ur sockerarten mannos. Förekommer naturligt bland annat i svamp, celleri och oliver. 
  • Isomalt (E953):  Sötma 55% av socker. Framställs ur sackaros
  • Laktitol (E966): Sötma 35% av socker. Framställs ur sockerarten laktos.

Läs mer > Tillsatta sötningsmedel (och respektive E-nummer).

Hälsa: Sockeralkoholer, liksom vanligt socker, ger energi och är därför inget bra alternativ för diabetiker eller bantare.  "Sockerfria" produkter får innehålla sockeralkoholer. En del av sockeralkoholerna betraktas som (mindre) skadliga för tänderna. Detta beror bland annat på att de inte sänker pH-värdet i munnen. Konsumtion av större mängder, särskilt av mannitol, laktitol och sorbitol och i viss utsträckning även maltitol och xylitol, kan ha laxerande effekt och ge viktminskning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Tillsatta sötningsmedel

Syntetiska sötningsmedel