Majrova, rovor ¤

Fotograf/bild: Film: Daisy Creek Farms, turnips

Majrova, rovor ¤

(rova 1. vilda rovor, åkerkål 2. majrova, trädgårdsrova, Så används majrova)

Latin: Brassica rapa 1. B. rapa var campestris, var. maritima, var. macrocarpa 2. Brassica rapa (ssp. rapa) var. majalis

Engelsk översättning turnip 1. wild turnip 2. common turnip, neeps

Fransk översättning navet, naveau, navarin, rave

Italiensk översättning rapa, navone

Tysk översättning Rübsen 1. wilde Rüben 2. Speiserübe, Mairübchen, Mairübe, Navette

Spansk översättning nabo

Rova (Brassica rapa) är en art i kålsläktet varav Åkerkål är en underart som förekommer vild. Rovor har troligtvis funnits i 4000-6000 år i Eurasien. Dess ursprung är osäker enär det finns över 400 vilda och förvildade varianter spridda över världen med svåranalyserad härkomst. Möjligen är det en muterad variant av rybs som den liknar. Odling av rova som grönsak och rotfrukt kan ha uppstått i Europa och var viktig föda i Antikens Rom. Från Rom spridd österut till Indien, Kina och Japan. Rova förekommer allmänt och betraktas som ogräs på många platser. Vild rova har förädlats genom åren till uppsvällda runda rotknölar och till bladgrönsaker. Rovor var förr i tiden viktig föda före potatisens införande.

  • Rot-rovor: Stambasen (knölen) är en hård, rund och fast rotsak. Knölen bildas första året med späda bladstjälkar. År två utvecklas en lång grenad stjälk med klasar av gula små blommor. Sortvarianten majrova är den vanligt förekommande. Se nedan.  
  • Blad-rovor: Det finns olika förädlade sortvarianter av rova som odlas för bladens skull, bland annat salladskål, pak choi, tatsoi, mizuna, rapini med flera (se respektive sort via länk nedan).

MAJROVA

Majrova är en sortvariant av arten rova. 
Det är den plattrunda rotbasen 5-20 centimeter bred som används till föda. Företrädesvis de mindre, stora används som djurfoder. Rovan är vanligen rosa-lila på översidan, medan undersidan är svagt gulvit och fruktköttet klarvitt. Färg och form kan variera något. Det finns olika sortvarianter varav kålrot en (läs mer > Kålrot). Kålrot och majrova är snarlika varandra och förväxlas ofta med varandra. Namnet majrova för att den kan skördas tidigt. Se film, klicka på "Daisy" under bilden ovan.
  • Vikt: I butik vanligen runt 250 gram.
  • Smak: Små majrovor har mild kålsmak, mildare än kålrot. Snarlik rädisa. Rå är den krispig liknande rättika med lätt sötma. Kokt får den mild blomkålskaraktär och stek drar smaken åt vitkål. 
  • Alternativ vara: Kålrot, rotselleri, gulbeta.
  • Försäljning/säsong: Säljs från mitten av juni till mitten av november.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C. Ej i plastpåse. Hållbar 2-4 veckor.
  • Optimal lagring: Temperatur 2-3°C, luftfuktighet 95%, lagringstid 3-7 månader.

Odling: Majrova odlas i tempererat klimat runt om i världen och trivs bra i kyligt och fuktigt klimat. Det är en härdig växt som kan odlas även på Grönland. Den kan sås så snart frosten gått ur jorden och är klar att skörda 6 veckor efter sådd.

Miljö: Majrova odlas på friland och är en utmärkt vara ur miljösynpunkt.

Hälsa: Majrova är rik på kostfiber, C-vitamin och B6-vitamin.


VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING MAJROVA

Normalvikt i butik: Normalvikt i butik runt 250 gram. Rovan bör vara högst 1 dm i diameter. Större rovor blir lätt svampiga och träiga.

Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Majrova styck

250 g

-15 %

-7 %

200 g

80 %


Portionsberäkning: Majrova är ett alternativ till potatis och portionsberäknas på samma sätt. Räkna med 250 gram (200g skalad) per normalportion som ensamt tillbehör till mat.



SÅ ANVÄNDS MAJROVA

Ansa: Skrubba med rotborste eller skala rovorna med potatisskalare. På större majrovor kan den ände där blasten suttit vara lite träig och trådig. Gröp gärna ur den delen något. Skiva eller tärna efter behov.

Majrova kan användas som andra rotsaker. Den milda smaken passar väl till milda kött och fiskrätter såväl kokt som stekt. Kan ätas råriven som råkost, eller tunt skivad och serverad lättsaltad som snacks på samma sätt som rättika. Den kan kokas och serveras som ensamrätt med smör, eller som tillbehör. Den är god att stuva, steka i smör, rosta i ugnen och tillsättas i grytor. Den är svår att mosa och blir trådig. Späda blad är ätbara som sallat eller stekt som spenat. Fröna används som krydda eller till att pressa olja ur. Majrovor skall tillagas varsamt, så att sprödhet och smak bevaras.

  • Rå majrova: Rovorna skalas och rivs till råkost eller blandas i sallad. Lövtunna skivor kan serveras med lite olja, lime, örtkrydda och nötter som en råkostcarpaccio. Tunna, lättsaltade skivor kan serveras som snacks liknande rättika.
  • Kokt majrova: Majrova kokas tills den mjuknat, men fortfarande är krispig. Fungerar inte till mos, blir för trådigt. Tärnad i små bitar och lättkokt kan majrova stuvas på vanligt sätt. Den kan ingå i grytor och soppor.
  • Koktid: Hel cirka 15 minuter tills den blivit lätt mjuk. Tärnad 5-10 minuter.
  • Stekt och grillad majrova: Skär i tjocka skivor eller grovtärna och stek majrovan med smör i panna några minuter på var sida tills lätt gyllene. Tjockt skivad är också god att dubbelpanera och stekas som vegetatisk biff. Tjockt skivad kan den också grillas.
  • Ugnslagad majrova: Tillsammans med andra rotsaker passar den i gratänger eller ugnsbakad.

Klassiska rätter med rova:

  • Navarin: I Frankrike är "navarin" en ragu (gryta) som innehåller rova. Vanligtvis avses Navarin d’agneau, en klassisk lammgryta med rotsaker, då helst vårprimörer, men kan också vara en fisk- eller grönsaksragu så länge som rova ingår i anrättningen. Navarin sägs vara uppkallad efter slaget vid Navarino då turkarna besegrades 1827, men maträtten fanns innan dess. Se recept Navarin d´agneau.
  • Haggis, neeps and tatties, är haggis med mosad kålrot eller majrova och potatis. Klassisk rätt i Skottland. Läs mer > Om haggis pudding, Saumagen.
  • Rotmos är mos av kålrot, potatis och morot. Klassiskt svenskt tillbehör serverad till fläsklägg eller korv. Se recept Kokt fläsklägg med rotmos.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Kålrot ¤

Salladskål

Pak Choi

Tatsoiskott

Mizuna, mibuna

Rapini

Om haggis pudding, Saumagen

Bild: Majrova med blast

Recept: Navarin

Recept med Majrova, rovor ¤

Det finns 7 recept med Majrova, rovor ¤