Nashipäron

Fotograf/bild: Film: Aammedia productions, Asian pear

Nashipäron

(asiatiskt päron, sandpäron, nashipäron, kinesiskt päron, japanskt päron, äppelpäron)

Latin: Pyrus pyrifolia

Engelsk översättning Asian pear, sand pear, nashi pear, Chinese pear, Japanese pear, Korean pear, apple pear

Fransk översättning poirie asiatique, poire de sable, poire nashi, poirie chinoise, poire japonaise, pomme poire

Italiensk översättning pera asiatica, pera sabbia, pera nashi, pera cinese, pera giapponese, pera mela

Tysk översättning Asiatische Birne, Sandbirne, Nashi-Birne, Chinesische Birne, Japanische Birne, Apfelbirne

Spansk översättning pera asiática, pera de arena, pera nashi, pera china, pera japonesa, pera manzana

Nashipäron (jap. nashi = päron) är ett samlingsnamn för olika odlade sortvarianter av päronarten Asienpäron (Pyrus pyrifolia) i släkte Päron (läs mer > Päron). Den vilda arten är hemmahörande i Kina, Laos och Vietnam och odlas flitigt i Kina, Korea och Japan. Benämns därför ofta kinesisk, koreansk eller japanskt päron. Benämns också "sandpäron" för att fruktköttet är lätt grynig och för att skalet kan se ut att vara sandigt (bild ovan). Ibland även kallat "äppelpäron" på grund av form och smak. Trädet som är lövfällande blir 5-15 meter högt. Blommorna är vita. Se film, klicka på Aammedia" under bilden ovan.

Varianter: Asienpäron demoniserades (odlades) för en så där 2000 år sedan i Kina. Det finns numera cirka 1000 sortvarianter tillhörande tre variteter (varianter) av Nashipäron. Arten korsas också med andra päron.

  • Pyrus pyrifolia var. pyrifolia har runda bruna små frukter (cirka 3 cm). Odlas i Kina. 
  • Pyrus pyrifolia var. culta (bild ovan) har bruna eller gula runda frukter, som kan bli 15 centimeter stora och väga 500 gram. Det är den mest odlade varianten, särskilt i Japan och Korea.
  • Pyrus pyrifolia var. stapfiana är snarlik culta men mindre (2-5 cm). 
Frukten: Gemensamt för nashipäron är att de är runda med grovt skal till skillnad från europeiska päron och att fruktköttet är krispigare och grynigare. Alltså mer lik vilda päron.

  • Ursprung: Kina.
  • Form: Små till stora runda frukter, Ser ut som ett äpple.
  • Skal: Grovt skal, ljusbrunt, brunt eller beige-gult. 
  • Fruktkött: Saftigt, krispigt, mer eller mindre grynig.
  • Smak: Milt sötsyrlig, uppfriskande smak påminnande om äpple och melon.
  • Säsong/försäljning: Augusti--september i Asien. Import till Europa under oktober-januari.
  • Lagring: Svalt 4-8°C. Hållbar cirka 6 veckor efter skörd. Känslig för stötar.
  • Användning: Används främst skalade som bordsfrukt, sällan till bakverk eller sylt. Förekommer mald i vinäger- och sojasåser vilket ger sötma och används till marinering av kött, särskilt nötkött.
Odla: Nashipäron odlas flitigt i Nordasien. Förekommer även på andra platser som Indien, Nepal, USA, Australien och Nya Zeeland. Trivs i kallare tempererat klimat, i Nepal odlad på 1.500-2.500 meters höjd.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Päron