Williams

Fotograf/bild: Film: Ropp Family Farm, bartlett pears

Williams

(Williams bon chrétien = ett engelskt kristnat päron)

Engelsk översättning Williams bon chrétien, Williams pear, Aldermaston pear, Stairs pear, USA Bartlett pear = a Christian pear

Fransk översättning Williams bon chrétien = une poire chrétienne anglaise

Italiensk översättning Williams bon chrétien = una pera cristiana inglese

Tysk översättning Williams bon chrétien = eine englische christliche Birne

Spansk översättning Williams bon chrétien = una pera cristiana inglesa

Williams bon chrétien (USA = Bartlett) är ett av de mest odlade päronsorterna i världen. Förutom använd som bordspäron är den det päron som främst används till konservpäron och till päronbrännvin eller likör. Anses ha den "definitiva" (klassiska) päronsmaken. Det finns grön-gula och röda sortvarianter varav gröna är mer ursprungliga och vanligare. Dessutom olika hybrider (korsningar). Se film, klicka på "Ropp family" under bilden ovan.

Ursprung: Päronets ursprung är osäkert men känt till sitt namn sedan slutet av 1700-talet i England. Päronet tros härstamma från en trädgård i Aldermaston, West Berkshire tillhörande en skolrektor vid namn John Stair. Därför kallas päronet också Aldermastonpäron och Stairspäron. En plantskoleägare som hette William köpte päronet någon gång 1765-1770, som efter introduktion i England blev känd som Williamspäron, eller med det fullständiga namnet Williams bon chrétien. Bon Chrétien ("god kristen") uppkallat efter Francikus av Paola, en helig man som kung Ludvig XI av Frankrike (1423-1483) hade kallat till sin dödsbädd som helare. Enligt historien gav Franciskus kungen ett päronfrö från sitt hemland Kalabrien med instruktionen att plantera den med omsorg. Om omsorgen ledde fram till plantering i trädgården i Aldermanston förtäljer inte historien, men väl namnet.

  • Ursprung: Osäker härkomst, troligtvis England (eller Frankrike, eller Italien?).
  • Form: Medelstort till stort, droppformad.
  • Skal: Ljusgrön som gulnar vid mognad. Även röd variant.
  • Fruktkött: Gulvitt, saftigt.
  • Mognad: Williams är en sommarfrukt, skördas i juli-augusti medan det fortfarande är grönt och omoget. Mognar färdigt i rumstemperatur på 7-10 dagar vanligtvis. Under mognad skiftar färgen gradvis till gult och päronet mjuknar inifrån och ut.
  • Smak: Fylligt, lätt syrligt med en nyans av kanel.
  • Säsong/försäljning: Augusti - september.
  • Lagring: Päronet lagras kallt i 2-4 månader efter skörd.
  • Användning: Dessert- och inkokningsfrukt. Används ofta till konservpäron och till päronbrännvin (brantwein). Williamine är helt päron i päronbrännvin (lilla bilden ovan).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09