Packham

Fotograf/bild: Film: Shubham Bhickta, packham pear

Packham

(Packham = australiskt päron)

Engelsk översättning Packham pear, Packham´s Triumpf = = Australian pear

Fransk översättning Packham = poire australienne

Italiensk översättning Packham = pera australiana

Tysk översättning Packham = australische Birne

Spansk översättning Packham = pera australiana

Packham är ett australiskt päron utvecklad av Charles Packham i staden Molong i New South Wales år 1896. Odlingen av päron har upphört, men staden hyllar fortfarande sitt ryktbara päron i olika årliga evenemang. Botaniskt är Packham en sortvariant av Europeiskt päron (läs mer > Päron). Det är en korsning mellan två engelska päron, Williams bon chrétien (Bartlett i USA) och en Uvedale St. Germain. 

  • Ursprung: Australien 1896.
  • Form: Medelstor eller stor, oregelbunden droppform.
  • Skal:  Blankt ljusgrön med gröna prickar. Gulnar vid mognad.
  • Fruktkött: Vitt, mjukt, finkornigt och saftigt.
  • Smak: Söt, aromatisk.
  • Säsong/försäljning: Höst och vår på södra halvklotet.
  • Förvaring: 3-8 dagar i rumstemperatur, flera veckor i kylskåp.
  • Användning: Bordsfrukt som passar väl i en fruktsallad och som kan sauteras i smör och farinsocker till en dessert, eller pocheras/lättkokas i vin med kanelstång. Passar väl till ost och nötter.
Odla: Packham päron odlas i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Chile och Argentina.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09