Gråpäron

Fotograf/bild: Baumschule Horstmann, Gute graue

Gråpäron

(gråpäron = klassiskt europeiskt päron)

Engelsk översättning French butter pear

Fransk översättning Beurré gris, Grise bonne = poire européenne classique

Italiensk översättning pera grigia ? = classica pera europea

Tysk översättning Gute Graue, Graue Sommerbutterbirne, Graubirne, Grisbirne = klassische europäische Birne

Spansk översättning pera gris ? = pera clásica europea

Gråpäron är en mycket gammal päronsort av arten Europeisk päron (läs mer > Päron). Dess ursprung är okänt, men känd före 1675. Det är ett härdigt träd som tål kalla vintrar och därför ett traditionellt träd i många nordiska trädgårdar. Trädet kan bli mycket gammalt och högt (> 10 m) med bred krona. Det ger frukt först efter 10 år, men därefter rikligt. Blommorna på försommaren är vita och många.

  • Ursprung: Troligen Frankrike där den odlats i hundratals år.
  • Form: Liten och oansenlig, droppformad. Ibland medelstora och rundare om trädet hålls nere och gallras.
  • Skal: Grågröna med hårt grovt och strävt skal.
  • Fruktkött: Ljust gulvitt, saftigt, lätt kornig konsistens.
  • Smak: Söt och smakrik.
  • Säsong: Augusti- oktober. Sällsynt i butik.
  • Lagring: Ömtålig sort. Mogen frukt har kort hållbarhet och förlorar i fräschör och smak av lagring.
  • Användning: Bordsfrukt. Bör ätas nyplockad.
  • Kommentar: Den korta hållbarheten gör det svårt att ta tillvara på all frukt. 

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09

Läs mer

Päron