Engelsk översättning tail of beef

Fransk översättning queue de boeuf

Italiensk översättning coda di bue

Tysk översättning Ochsenschwanz

Spansk översättning rabo de buey

Oxsvans (fr. queue) är kossans svans. Tillsammans med oxkind är det den muskler som arbetar mest på djuret, eftersom den idisslar (tuggar) hela dagarna och samtidigt använder sin flugsmälla. Oxsvans kommer som regel från äldre djur för smakens skull, sällan från kalv som är smakfattigare. Styckdelar nöt inklusive på olika språk se > Styckning nöt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

  • Köttkvalité: Obetydlig mörhetsgrad (1 av 5, läs mer > Mörhetsgrad kött).
    Köttet är grovtrådigt vilket kräver lång tillagningstid.
  • Relativ fetthalt = medel, cirka 10% (putsad), varav mättat fett 5% (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
  • Smak, marmorering: Mycket smakrik. Medel marmoreringsrad (5 av 5, läs mer > Marmoreringsgrad kött).
  • Alternativ vara: Framdelskött med ben till exempel märgpipa.
  • Försäljning: Färska oxsvanskotor (bitar) förekommer till och från i butik. Kan även förekomma fryst.
  • Jämförpris: Lågt, prisvärt. Även ekologiskt. Butikspris 50-100 kr/kg (tillagat kött 100-200 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Färskt oxsvans kan frysas i 6 månader (läs mer > Frysa och tina kött).

Köpråd: Underskattad vara väl värd att pröva för den oinvigde. Prisvärt, lättlagat och mycket gott.

Hälsa/näring: Svansens näringsinnehåll är liknande högrev, men med något högre proteininnehåll (cirka 20%) och lite lägre fettandel (cirka 10%). 



VIKT, PORTIONSVIKT OXSVANS

Normtal

Råvikt

Ben

Fett

Rå ätbart

Tillagning

Lagat kött

av råvikt

Portioner

Oxsvans 1 knota

200 g

25%

10%

130 g

-27%

95 g

47%

0,5

Oxsvans 1 kilo

1000 g

25%

10%

650 g

-27%

475 g

47%

2,5


Portionsberäkning: Beräkna minst 300 gram råvikt eller 2 större knotor per portion (=140-190 gram tillagat kött). Fungerar väl som restmat, så tillaga gärna för mycket.


SÅ ANVÄNDS OXSVANS

Av oxens svans gör man klassisk oxsvanssoppa eller en ragu. Förr serverades oxsvans med ben, men numera brukar köttet plockas av före servering. Av skyn gör man en fantastisk smakrik soppsås. Av oxsvans kan man även tillaga god köttfond. Läs mer > Så tillagas oxsvans.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07

Läs mer

Så tilllagas oxsvans

Om nötkött, köttkvalité

Nötbog, märgpipa

Förvaring kött

Frysa och tina kött

Styckning nöt, nötkött

Om prisjämförelser

Fetthalt i livsmedel

Film: How to skin a oxtail

Recept med Oxsvans

Det finns 6 recept med Oxsvans