Majs

Fotograf/bild: Film: Noal Farm, sweet corn

Majs

(majs 1. sockermajs 2. puffmajs > popcorn, puffmajs, Så tillagas majs)

Latin: Zea mays 1. var. saccharata 2. var. everta

Engelsk översättning maize (UK), corn (USA) 1. sweet corn 2. puff corn > popcorn. And other variants

Fransk översättning maïs 1. maïs doux, maïs sucré 2. maïs perlé > maïs à éclater. Et autres variantes

Italiensk översättning mais, granoturco, granoturco 1. mais rugosi e zuccherini 2. ais da scoppio. E altre varianti

Tysk översättning Mais, Kukuruz 1. Zuckermais 2. Puffmais > popcorn. Und andere Varianten

Spansk översättning maíz 1. maíz dulce 2. maíz palomitas > popcorn. Y otras variantes

Grupper inom
Majs:

Minimajs

Majs (lat. Zea) är ett släkte med ett femtal arter inom familj Gräs (lat. Poaceae). Majs har sitt ursprung från Mexiko, Guatemala och Nicaragua, där den växer vild och har odlats i 10.000 år. Det är en viktig basföda i dessa länder. Den art som huvudsakligen odlas är Sockermajs, som också odlas i många länder runtom i världen. Mest i USA och Kina (se nedan). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

Sockermajs (Zea mays) är en gräsart som kan bli 6 meter hög. Han- och honblommor finns på samma växt och de senare bildar "kolvar" med tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock. Ytterst finns gröna hölsterblad. Kom till Europa på 1500-talet. Majskolvarna plockas och äts omogna. Se film, klicka på "Noal Farm" under bilden ovan.

  • Smak: Sötaktig.
  • Alternativ: Svår att ersätta med annan vara.
  • Försäljning/säsong: Hel majs och minimajs säljs färsk, konserverad eller fryst. Förkokta korn säljs konserverad i burk eller fryst. Svenskodlad färsk majs säljs i augusti-september. Importeras färsk från Israel under oktober och juni-juli. Resten av året förekommer färsk majs sällsynt i butik. 
  • Förvaring: Färsk majs förvaras bäst kallt i kylskåp 0- till +4°C. Optimal luftfuktighet 90-95%. Hållbar 1 vecka eller mer om täckbladen är kvar. Majs kan frysas och smaken bevaras bäst om den fryses nyplockad.

Sortgrupper: Sockermajs förekommer i olika färger, mest gul och vit, men också röd, grå, svart och ibland mångfärgade. Minimajs är en outvecklad majskolv som inte hunnit bilda en träig stam i kolven.

  • Sötmajs (var. saccharata och var. rugosa, eng. Sweet corn) är den gula majs som vanligtvis äts.
  • Flintamajs (var. indurata, eng. Flint corn) är en variant med hårdare kliskikt (skal) och som förekommer i olika färger. Tillreds och används till bland mexikanska tortillas (läs mer > Så lagas tortillas).
  • Tandmajs (var. indentata, eng. Dent corn) är gul eller vit majs med hög stärkelsehalt. Namnet för att kornen liknar käktänder. Gul används främst till foder och matolja. Den vita används främst till mexikanska majstortillas (läs mer > Så lagas tortillas). 
  • Mjölmajs (var. amylacea, eng. Flour corn) är en stärkelserik majssort som främst används till majsmjöl.
  • Puffmajs (var. everta, eng. puff maize/corn) är gula fasta majskorn som används till att puffa popcorn (se dito).
  • Vaxmajs (var. ceratina, eng. Waxy corn) är en majssort i Kina som innehåller en annorlunda stärkelse än i vanlig majs, mer likande potatismjöl. Används mest i industrin till gelatinliknade varor.
  • Amylasmajs (eng. Amylomaize corn) är stärkelserik majs som används till matlagningsmjöl (läs mer > Majsstärkelse).
  • Pod corn: (var. tunicata, eng. Pod corn) är en variant av ursprungsmajsen, som har små bladliknade kliskikt runt varje korn.
  • Japansk majs: (var. japonica, eng. Striped maize) är en majssort med japanskt ursprung. Växt är vackert färgad randigt ("stripped") i grön-vitt med gula och rosa inslag. Kolvarna ofta med röd-svarta korn.


Hälsa
: För att vara en grönsak är majs energirikt (125 Kcal/100g), jämförbart med oxfilé, kokt ris och pasta.


VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING MAJS

Färsk majkolv med blast väger cirka 300 gram, varav drygt 100 gram är ätbart (=kornen). En kolv utan blast till exempel konserverad väger ungefär 250 gram.

Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Majskolv färsk styck

300 g

-65%

-2%

100 g

34%


Portionsberäkning: En kolv per portion brukar vara lagom som tillbehör till mat. Som ensamrätt (lätt måltid) åtgår 2-3 kolvar per portion.


SÅ ANVÄNDS MAJS

Majs används som grönsak, flingor (cornflakes), snacks (popcorn), gryn (polenta) och mjöl (majsmjöl och majsstärkelse). Av mjölet bakar man bröd som tortilla, taco, nacho och majsknäcke. Av majs pressar man också majsolja (äs mer > Se länkar nedan). Färska majskolvar är mycket god kokt eller grillad som tillbehör eller som ensamrätt med smör och salt. Fryst är nästan lika bra, burkmajsen är godkänd och bra grillad. Färsk minimajs kan ätas rå som snacks, till dip, som tillbehör eller i en sallad. Majskorn passar som ingrediens i maträtter som soppor, grytor och gratänger.


SÅ TILLAGAS MAJS

Majs tappar smak och fräschör vid lång tillagning. Majkorn i maträtter bör tillsättas i slutet av tillagning. Tillsätt inte salt i kokvattnet eller vid annan tillagning till exempel grillning, det gör kornen hårda. Salta efteråt.

Ansa: Täckbladen, "skägget" (de fina trådarna) och den nedersta delen av stängeln tas bort på färsk majs.

  • Rå majs: Minimajs och konserverad majs kan ätas rå eller uppvärmd.
  • Kokt majs: Färsk majskolv sjudes i 10-15 minuter. Minimajs lättkokas någon minut.
    Fryst och konserverad majs är förkokt och skall bara värmas.
  • Ugnslagad majs: Ugnslagad färsk majs med blast cirka 15 minuter i 175-200°C. Färsk ansad kolv inlindad i folie cirka 20 minuter. Konserverad värms upp.
  • Grillad majs: Färsk majs kan grillas i sin blast i 25-30 minuter. Vänds några gånger under grilltiden. Färsk utan blast grillas bäst inpackad i aluminiumfolie i cirka 20 minuter. Vänds flera gånger. Förkokt majskolv och burkmajs grillas 10-15 minuter till lätt bränd yta. Vänd den flera gånger.

VÄRLDSPRODUKTION MAJS

Majs odlas i tropiskt, subtropiskt och tempererat klimat i de flesta delar av världen.

Majs är väldens mest odlade spannmål, svarande för 1/3-del av världens spannmålsproduktion. Majs är större än ris och vete bl.a. tack vare omfattande odling även till fodersäd och biobränsle. Läs mer > Om sädesslag. Produktionen i världen har ökat med 85% på 20 år, från 615 miljoner ton år 1998 till 1125 miljoner ton år 2017 (världen befolkning samma period +30%). Därtill kommer 11 miloner ton fodermajs (eng. maize green forage). Produktionen av majs i Sverige är ringa, främst avsedd till foder och bränsle.

 

 År 2017

Milj ton

Andel

 Nordamerika

385

34%

 varav USA 96%

371

33%

 Mellanamerika

33

3%

 varav Mexiko 85%

28

2%

 Sydamerika

160

14%

 varav Brasilien 61%

98

9%

 och Argentina 30%

49

4%

 Asien

362

32%

 varav Kina 71%

259

23%

 och Indien 8%

29

3%

 och Indonesien 8%

28

2%

 Europa

110

10%

 varav Ukraina 22%

25

2%

 och Frankrike 12%

14

1%

 och Rumänien 12%

14

1%

 och Ryssland 12%

13

1%

 Afrika totalt

84

7%

 varav Sydafrika 20%

17

1%

 och Nigeria 12%

10

1%

 Övriga

1

0%

 Totalt 2017

1 135

100%

 Totalt 2008

829

 Totalt 1998

615

Källa: FAOSTAT

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01
Läs mer

Minimajs

Majsflingor

Majsgryn, polenta

Popcorn

Majsmjöl

Färdiga nachos, tacoskal

Majsstärkelse

Majsolja

Recept med Majs

Det finns 42 recept med Majs