Thaibasilika

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Thaibasilika

(thai basilika, siambasilika, citronbasilika )

Latin: Ocimum basilicum var. thyrsiflora, Oecium basilicum citriodorum

Engelsk översättning thai basil, licorice basil, anise basil, cinnamon basil

Fransk översättning basilic thaï

Italiensk översättning basico thai

Tysk översättning Thaibasilika

Spansk översättning albahaca tailandesa

Thaibasilika (O. basilicum thyrsiflora) är en kraftigare variant av den traditionella "söta" basilikan (läs mer > Basilika) och det finns olika sorter av thaibasilika. Hemmahörande i Sydostasien. I Thailand använder man tre sorters basilika. Thaibasilika, "den heliga" Thulsi (läs mer Tulsi) som är den mest använda, samt Citronbasilika (O. basilicum citriodorum) som är minst vanlig. Thaibasilika är flitigt använd i hela Sydostasien.

  1. Doft och smak något kryddig med lakritstoner, "luktar asiatiskt". Är mer smakbeständig vid tillagning i högre temperaturer än den vanliga "söta".
  2. Alternativ: Vanlig söt basilika. Körvel eller anis om lakritskaratär önskas.
  3. Försäljning/säsong: Året om men svårare att hitta i butik än vanlig basilika. Säkrast hittar man den i asiatiska butiker.
  4. Förvaras: Färsk förvaras svalt i 12-15°C. Hållbar någon vecka. Hållbarare än vanlig basilika.
    Basilika är känslig för kyla, men kan frysas in.


SÅ ANVÄNDS THAIBASILIKA

Kryddan används i det asisatiska köket. Passar utmärkt till stekta kötträtter och ger en asiatisk touch till sallader. I Thailand används kryddan frekvent i gröna och röda curryrätter, eller som tillbehör till rätter som Bún bò Huế (köttsoppa) och Bánh Xeo (en slags crepes). Dock är det Den heliga basilikan som ingår i många kyckling och skaldjursrätter i Thailand, där vi i västvärlden utgår ifrån att det är Thaibasilikan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04

Läs mer

Odla basilika

Basilika

Tulsi, helig basilika

Recept med Thaibasilika

Det finns 4 recept med Thaibasilika