Grönläppad mussla

Fotograf/bild: Permahealthcare

Grönläppad mussla

(grönläppad mussla, Nyazeeländsk mussla, kutai, kuku)

Latin: Perna canaliculus

Engelsk översättning New Zealand mussel, greenshell mussel, green-lipped mussel

Fransk översättning Moule de Nouvelle-Zélande

Italiensk översättning cozza della Nuova Zelanda

Tysk översättning Neuseeland-Muschel

Spansk översättning Mejillón de Nueva Zelandia

Grönläppad mussla även kallat Nyazeeländsk mussla är en art i familj Blåmusslor (läs mer > Blåmusslor). Till utseende lik blåmussla, fast större (upp till 24 cm) och har brun-svart skal med gröna "läppar" (framkanten). Förekommer rikligt runt Nya Zeelands kuster, vild och odlad. Det har spritts till Australiens sydkust.

Hälsa: Musslan innehåller omega-3 fettsyror och sägs ha antiinflammatorisk verkan och förekommer flitigt i naturmedicinen i form av piller mot reumatisk verk och artros. Vetenskapligt finns det dock inga eller föga belägg för att pillren har någon verkan. Läs mer, klicka på Pharmahealthcare under bilden ovan.   

Miljö: Musslan anses miljövänlig och är inte utrotningshotat.


SÅ ANVÄNDS GRÖNLÄPPAD MUSSLA

Musslan används på samma sätt som vanlig blåmussla (se dito). Kan vid enstaka tillfällen förekomma till försäljning i någon svensk fisk- och skaldjursbutik.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12
Läs mer

Blåmusslor

Recept med Grönläppad mussla

Det finns 1 recept med Grönläppad mussla