Krämkopp

Fotograf/bild: Digitalmuseum

Krämkopp

(krämkoppar, crčmekopp, gelékoppar)

Engelsk översättning fr. = soup cup from the 18th century

Fransk översättning pot ā crčme, pot ā jus

Italiensk översättning fr. = tazza di zuppa del 18 secolo

Tysk översättning fr. = Suppentasse aus dem 18. Jahrhundert

Spansk översättning fr. = taza de sopa del siglo XVIII

Krämkopp (crčmekopp) är en porslinskopp med ursprung från 1700-talets Frankrike (se nedan > Historia). Det är tekoppstora koppar med lock och ett eller två öron (handtag), ibland utan. Troligtvis använda som buljong­koppar. Senare tiders krämkoppar kan vara med fat. I Sverige dyker kräm­koppar upp i början av 1800-talet. Hos Mariebergs porslinsfabrik benämnd gelékopp. Med fat också använd som choklad- eller tekopp.

Historia: I samband med 1700-talets La Nouvelle Cuisine i Frankrike uppträder i början av 1700-talet krämkoppar benämnda Pot ā Jus, i mitten av århundradet kallat petit pot och mot slutet pot ā crčme. Vanligtvis uppställda på tillhörande porslinsfat. Vad de användes till är historikerna dock osäker på, för att begreppen "jus" och "crčme" är mångtydiga. Det kan ha varit såskoppar för steksky som dracks eller hälldes över maten, alternativt drickkoppar för buljong och soppa. "Crčme" antyder att de kunde ha använts till krämig soppa eller som gräddkanna (mindre troligt). En annan naturlig förklaring, som vi dock inte hittat skriftligt belägg för, är att kopparna användes till krämdesserten "pot de créme" som har anor från 1600-talets Frankrike (läs mer > Kräm, gräddefterrätter). 

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Läs mer

Tekoppar

Om krämer, krämefterrätter