Kokosolja

Fotograf/bild: Kashmir Monitor

Kokosolja

(kokosolja, kokonötsolja)

Latin: Oleum cocos nucifera

Engelsk översättning coconut oil, copra oil

Fransk översättning huile de coco

Italiensk översättning olio di cocco

Tysk översättning Kokosöl, Kokosnussöl

Spansk översättning aceite de coco

Kokosolja framställs av kokosnötens fruktkött (frövita). Läs mer > Kokosnötter. Riven frövita pressas och får vila över natt, varvid vätskan skiktar sig i tre lager, vatten längst ner, olja i mitten och kokosgrädde på toppen. Vätskorna separeras och filtreras. Den filtrerade oljan är till att börja med en lätt grumlig vätska, som efter ett tag klarnar till en blekgul olja. Detta är klassik kallpressning. För att få ut mer olja ur restprodukten varmpressas oljan, vilket ger en kvalitetsmässig sämre olja (läs mer > Kallpressning, varmpressning). Industriell produktion är mer avancerad. Kokosfett är kokosolja i fast form (läs mer > Kokosfett).
  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100%, varav mättat fett över 90%.
  • Smält-/fryspunkt 25°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad ~177°C. Raffinerad är värmetåligare (~232°C). Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Oraffinerad kokosfett har lätt söt lukt och smak. Raffinerat kokosfett har neutral smak och lukt.
  • Alternativ vara: Annan matolja.
  • Försäljning: Förekommer i de flesta välsorterade butiker. Vanligtvis ekologiskt och/eller KRAV-märkt.
  • Jämförpris: Lågt oljepris, 150-300 kr/liter.
  • Förvaring: Tack vare hög andel mättat fett har kokosfett lång hållbarhet, upp till 6 månader i 24°C.

Hälsa/näring: Kokosfett innehåller mycket hög andel mättat fett (>90%) vilket anses ohälsosamt, mer än i smör (54%). Förekommer i hälsokostbranschen och påstås ha allehanda välgörande egenskaper. Vetenskapliga belägg saknas. Sägs lindra vid solbränna och insektsbett, minska eksem, akne, psoriasis och hindra fotsvamp, liksom balansera insulinnivåerna och skydda levern, samt virus- och bakteriehämmande.

Produktion: Världsproduktion av kokosolja 2014 var 3,1 miljoner ton, varav Filipinerna svarar för 36%, Indonesien 29%, Indien 13%, Vietnam 5% och Mexiko 4%. Övriga världen 13%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS KOKOSOLJA

Kokosolja används på samma sätt som annan matolja. Raffinerad kokosolja är bra frityrloja. Förekommer i  tillverkning av margarin, hudkräm och tvål.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kokosfett

Kokosnötter

Kallpressning, varmpressning

Sotpunkt

Raffinera

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Film: Tillverkning kokosolja