Sushi-skolan

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sushi-skolan

(sushiskolan, om sushi)

Visst kan Du laga sushi hemma! Räkna dock med att det tar tid och är kladdigt. Sätt av en halvdag första gången och bjud bara hem två av dina tålmodigaste vänner som försökskaniner. Nästa gång vet du din kapacitet och kan våga mer.

Om tillagning sushi > Gör din egen sushi
Så formas sushi > Forma sushi
Här finns alla sushirecept > Sushirecept

Så lagas sushiris > Sushiris
Japansk sojasås > Murasaki
Japansk omelett i ugn > Tamago i ugn
Rullad japansk omelett i panna > Dashi-maki tamago
Tunn japansk omelett > Usuyaki tamago

Hälsa rå fisk: Det är inte all fisk som lämpar sig att äta rå (läs mer > Om fiskhälsa). Fiskar kan innehålla parasiter, vars larver kan invadera tarmväggen och ge upphov till buksmärtor (läs mer > Parasiter i fisk). Bristande hantering och förvaring, främst avseende gravad och rökt lax, kan ge listeriasmitta (läs mer > Listeriabakterier).

Hälsa kokt ris: Sushiris smaksätts traditionellt med salt, socker, risvinäger och mirin i sådan grad att pH-värdet sjunker under 4,5, vilket ger en bakterie­skyddande effekt under några timmar åt riset som inte behöver kylförvaras. Riset är lättare att forma i rumstemperatur. Kokt ris som inte syrats ordentligt och förvaras en längre tid medför risk för allvarlig matförgiftning. Läs mer om > Bacillus cereus.

Förebyggande åtgärder:

  • En allmän regel är att fisken bör vara purfärsk och rensad från bukorgan efter fångst.
    Tänk på att köpefisk kan vara en vecka gammal när den landar i butik.
  • Lämplig fisk som relativt riskfritt kan ätas rå eller gravas är bl.a. havslax, tonfisk och svärdfisk.
    Olämplig fisk är all insjöfisk och havsfiskar som makrill och sill, ibland även torskfiskar.
  • Parasiter i fisk dödas av upphettning till 70°C, eller av infrysning i 2 dygn vid högst -18°C.
    Om fisken är ordentligt fryst i förväg kan all fisk användas till sushi.
  • Se till att riset är tillräckligt syrat om det förvaras en längre tid.
Läs mer

Sushiverktyg

Om fiskhälsa

Frysa och tina fisk, skaldjur

Parasiter i fisk

Listeriabakterier

Bacillus cereus

Recept med Sushi-skolan

Det finns 10 recept med Sushi-skolan