Latin: porphyra vulgaris

Nori är en lilaröd tångart i gruppen rödalger. Den ena ytan är blank, den andra matt. Nori är rikt på vitamin A, B12 och D. Används flitigt i asiatisk (japansk) mat. Efter att sjögräset skördats torkas det, rostas och pressas de till tunna grönsvarta karbon­pappersliknande ark. De ark som vanligtvis finns i asiatiska butiker är färdigrostade.

Arken förtärs rostade. De är godast nyrostade, vilket man kan göra själv i en torr panna. Fast skall de rostas på rätt sätt håller man arken 5 cm över en eldslåga, med den blanka sidan mot lågan. Rör arket långsamt fram och tillbaka över lågan några gånger. Sushi med nori skall ätas snarast, medans arken fortfarande är krispiga.

Nori används vanligen till sushi och marinerad kyckling eller fläsk. Fina flagor av nori används även som krydda, ofta ihop med sesam och chili. Används till nykokt ris, sojamarinerad grillad kyckling eller fläsk. I Wales, Storbitanien gör man trångbröd av nori.

Förvara noriarken lufttätt (återförslut förpackning), i torrt, svalt och mörkt utrymme. Arken tar lätt åt sig fukt och blir sladdriga.

Läs mer

Liljeblad/Fornander: Ryori

Recept med Nori }

Det finns 11 recept med Nori }