Bröd, korv, sojabönor och hamburgare (klicka för större bild)

Fotograf/bild: UCSF Health

Sojaproteinallergi

(övernkänslighet mot soja)

Engelsk översättning allergic to soy protein

Fransk översättning allergique aux protéines de soja

Italiensk översättning allergia alle proteine di soia

Tysk översättning allergisch gegen Sojaprotein

Spansk översättning alérgico a la proteina de soja

Allergi mot sojaprotein är relativt ovanligt. Mindre än 1% av befolkningen drabbas. De som är sojaallergiker är vanligen även allergisk mot andra födoämnen.

  • Symtom: Svullna läppar, nässelutslag, eksem, magsmärtor, diarré och ibland luftrörsproblem. Kan ge chockverkande symtom. Barn kan få dålig viktökning.
  • Behandling: Undvika all mat och dryck som innehåller sojaprotein. Allergiker med svåra symtom kan behöva medicin och akut vård.
  • Förekomst: Sojaprotein förekommer ofta i hel- och halvfabrikat av bröd, korv, hamburgare, köttbullar och i andra färsprodukter, samt i kryddblandningar. Överkänsliga bör även vara observant på livsmedelstillsatser, främst konsistensgivare till exempel E426 Sojabönshemicellulosa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

E426 Sojabönshemicellulosa

Sojabönor

Celiakiförbundet