Lagerblad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lagerblad

(lagerblad, lagerbärsblad = färsk eller torkad örtbladkrydda)

Latin: Laurus nobilis

Engelsk översättning bay leaves, bay laurel leaves, true laurel leaves = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning feuille de laurier = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning foglia d´alloro = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Lorbeerblatt = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning hoja de laurel = hierba/especia, hojas frescas o secas

Grupper inom
Lagerblad:

Sassafras

Lagerblad kommer från lagerbärsträdet, som i sydliga länder kan bli över 10 meter högt, men oftast är det lågväxande buskar. Vanligt förekommande i Medelhavsländerna. De läderaktiga bladen används torkade som krydda. Bladen torkas i mörkt rum. Av de svarta bären kan man utvinna olja och en slags senap, men bör undvikas pga innehåll av blåsyra.

  • Smak: Aromatisk med lätt beska och lätt sötma.
  • Alternativ vara: Lagerblad är svår att ersätta med andra kryddor.
  • Försäljning/säsong: Färska lagerblad finns inte i handeln, däremot finns torkad i kryddhyllorna.
  • Förvaring: Torrt och mörkt, gärna i försluten förpackning. Mycket lång hållbarhet. Tål inte att frysas.

Lagerkransar av lagerblad är ursprungligen en seger­symbol av antikt ursprung. En akademiskt missupp­fattning har lett till att lagerkransen i Sverige används vid akademiska avslutningar. Vid de pythiska spelen i Delfi infördes kransar som segersymbol. Eftersom guden Apollon var skaldekonstens beskyddare blev kransen senare även skaldernas äretecken.


SÅ ANVÄNDS LAGERBLAD

Lagerblad är en av de vanligaste kryddorna i matlagning och ingår alltid i bouquet garni (fransk kryddknippe). Bladsmaken är värmetålig varför de lämpar sig i långkok. Det har ingen större smakbetydelse om lagerbladet är färskt eller torkad. Bladen används på många sätt för att smaksätta mat; i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk, köttgrytor, pastejer, ättiksinläggningar, samt i puddingar och såser.  Lagerblad är sällan ensamkrydda utan kombineras ofta med kryddpeppar, svarpeppar och timjan. Bladen har viss konserverande effekt, vilket utnyttjas t.ex. för fikon som packas med lagerblad.

Läs mer

Kryddbukett, kryddpåse

Recept med Lagerblad

Det finns 184 recept med Lagerblad