Gula, gröna, svarta och röda linser

Fotograf/bild: Organic Outhority

Om linser

(1. linser 2. lins)

Latin: 1. Lens 2. lens culinaris

Engelsk översättning 1. lenses 2. lentil

Fransk översättning 1. lentilles 2. lentille, lentille cultivée, lentille comestible

Italiensk översättning 1. Lenti 2.lenticchie

Tysk översättning 1. Linsen 2. Linse

Spansk översättning 1. lentes 2. lenteja

Linser (Lens) är biologiskt ett släkte inom familj baljväxter även kallad ärtväxter (läs mer > Om ärtväxter). Härkomst från Mellan Östern. Släktet omfattar 4 arter som är upprättstående eller klättrande örter med små oansenliga oftast vita blommor och små baljor och frön. Den art som odlas i stor omfattning och används till föda benämns Lins.

Historia: Linser hör till de första grödor som människor odlade. Arkeologiska fynd från Greklands Franchthigrotta dateras till 11.000 år f.Kr. Fynd i Syrien, Turkiet, Jordanien med flera platser dateras 5000-6000 år f.Kr. Från "den bördiga halvmånen" (= Egypten över Syrien ner till Irak) spreds odlandet till Nordafrika, Europa och till Indiska halvön. Örten lins har givit namn åt optisk lins för dess liknande konvexa form.


LINS


Lins (Lens culinaris) är en ettårig buskig ört cirka 40 centimeter hög. Blommorna år små, vita, rosa, lila, eller ljusblå. Baljorna är lätt uppblåsta, ungefär 1½ centimeter långa som vanligen innehåller två halvcentimetern stora och millimetertjocka frön (se filmer via länk nedan). Vanligen avses örtens frön när man talar om "linser" och vanligtvis används inte sortnamnen utan man brukar ange linsens färg. Linsskalet kan vara grön, brun, grå, svart eller fläckiga. Skalade linser visar färgen på hjärtbladen som vanligen är gul, men kan också vara orangea, röd eller grön. Fröna säljs även delade (splittade, klippta). Av fröna mals också mjöl. De flesta linser har en distinkt jordig smak.

Varianter: Det finns många olika sortvarianter av Lins vilka brukar delas in i stora (frön > 5 mm) och små (< 5 mm). Stora är vanligast. Små anses vara finare. Som små räknas främst franska gröna puy, spanska gröna pardinal och svarta beluga.

Odla: Linser kan växa i olika jordtyper, men bäst i djupa sandiga jordlager i områden med måttlig nederbörd. Tål inte vattentät jord eller översvämningar. Örten är mindre sårbar för frost, vind och insektsangrepp än till exempel bönor och kan odlas i tempererat klimat till exempel i Kanada. Liksom bönor är linser kvävefixerande (ur luften) och därmed jordförbättrande. Används vid växelbruk (se dito). Linser kan groddas (läs mer > Grodda linser).    

Produktion: År 2020 producerades 6,5 miljoner ton linser i världen varav Kanada svarade för 44% och Indien 18%, följt av USA 6% och Nepal 4%. Resten i andra länder, främst i Asien. Produktionen av linser har ökat kraftigt perioden 1980-2020 (5-dubblats). Läs mer > Produktion böner, linser. 

Hälsa: Linser är nyttig mat rika på protein, järn och kostfibrer. Linser är i allmänhet skonsammare för magen än bönor och ger sällan allergiska reaktioner. 


SÅ ANVÄNDS LINSER

Linser äts hela, delade eller skalade. Vanligtvis kokta, men också stekta, ugnslagade eller groddade. Torkade linser behöver inte som bönor blötläggas och tillagningstiden är kortare. Beroende på sort 10-40 minuter. Små, delade och skalade tillagas fortare än hela och tenderar att sönderfalla till puré. Linser med skal förblir hela vid måttlig tillagning. Linser konsumeras också som groddar (läs mer > Linsgroddar) och mals till mjöl (läs mer > Linsmjöl).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer

Gröna linser

Gula linser

Röda linser

Svarta linser

Bruna linser

Bönsläktet

Linsgroddar

Grodda linser

Om ärtväxter

Produktion bönor, linser

Linsmjöl

Film: Lentil farming

Film: Grow Lentil at home

Film: Lentil growth

Film: Canadian lentil farming

Recept med Om linser

Det finns 13 recept med Om linser