Latin: Calvados
Calvados
Calvados, eau-de-vie de cidre
Calvados
Calvados
Calvados
Calvados är franskt fruktsprit från Normandie uppkallat efter departementet Calvados. I Frankrikes nordöstra hörn är klimatet för kall för vindruvor, varför området specialiserat sig på cider. Calvados är sannolikt världens mest kända fruktsprit.
Cider (äppel- eller päronmust) får jäsa, varefter vätskan destilleras en eller två gånger för att sedan eklagras ett antal år.
Beteckningar för ekfatslagring:
Trois Etoiles eller Trois Pommes *** = minst 2 år
Vieux eller réserve = minst 3 år
VO, VSOP eller vieille réserve = minst 4 år
Extra, napoleon, hors d´age, age inconnu =minst 6.
Liksom cognac är calvados ursprungsskyddat i fransk lag. Det finns två AOC, dels Calvados Pays d´Auge, som är den centrala zonen och som anses bäst, dels Calvados som är resten. Bretagne, Normandie och Maine är alla tre AOC-reglerade områden för eau-de-vie de cidre (cider-destillat). Här (i Domfrontais) produceras även pärondestillat, som vanligen blandas med äppelcider.
Recept med Om calvados
Det finns 6 recept med Om calvados
-
Crêpes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelspäckad karréstek med cidersås
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Gräddvåfflor med calvadosäpplen
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Crêpes med alkohol (rom, calvados e.d.)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mjölkchokladtryffel med smak av calvados och timjan
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan