Vermouth har fått sitt namn från tyskans Wermut, vilket betyder malört. Detta pga att malörtssmaken dominerar. Dock innehåller drycken många andra kryddor/örter, som enbär, kryddnejlika, vanilj, kamomill och rosenblad. Vermouth tillverkas vanligen av ett enkelt torrt (muscat-)vin, som blandas med sprit och kryddas.

Kryddat vin har gamla anor och under antiken var malört den vanligaste ingrediensen. 1786 startade modern vermouthtillverkningen i Turin, Italien, med märken som Cinzano och Martini.

Vit vermouth finns både som torr och söt.

Röd och rosa vermouth är alltid söt.

Italiensk vermouth är kraftigare kryddad än fransk och finns i både torr och söt variant, såväl vit som röd.

Fransk vermouth är vanligen vit, torr och milt kryddad. En del lagras på små ekfat utomhus i solen, för att ge vinet en mer sammansatt karaktär.

Vermouth serveras som aperitif eller drinkingrediens.

Recept med Om Vermouth

Det finns 8 recept med Om Vermouth