Paranötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Paranötter

(amazonmandel, brasiliansk mandel)

Latin: Bertholletia exelsa

Engelsk översättning Brazil nuts

Fransk översättning noix de Brézil, noix de Para

Italiensk översättning noce del pará

Tysk översättning Paranuss

Spansk översättning nuez de pará

Paranötsträdet (Bertholletia exelsa) är den enda arten i släktet Bertholletia. Det ett stort träd upp till 50 meter högt med utbredd krona, hemmahörande i norra Sydamerika med ursprung från Colombia. Det kan bli 1000 år gammalt. Namnet "para" kommer från den brasilianska delstaten Pará, varifrån nötterna en gång i tiden exporterades.

Paranöt är frukten från paranötsträdet. Det är en hård kapselfrukt liknande kokosnöt cirka 10-15 centimeter i diameter som väger cirka 3 kilo. Kapseln skal är cirka 1 centimeter tjockt och stenhård, svår att slå sönder. I Brasilien huggs träden ofta ner när nedfallande nötter utgör en hälsofara. Inuti finns 3-6 rum med ett 20-tal tätt samman­packade hårda nötter som innehåller själva fröet ("nöten"). Se recept med paranöt, klicka på "recept" till högern om bilden. Biologiskt är paranöt en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt).

  • Karaktär nötkärna: Spolformad vit 3-5 centimeter lång och 1 cm tjock.
  • Vikt: Cirka 10 gram.
  • Fetthalt cirka 66%.
  • Smak: Smörig mild nötsmak. Nötterna härsknar lätt och får då gulaktig färgton.
  • Alternativ vara: Macadamianöt eller andra trädnötter.
  • Försäljning: Säljs skalad och torkad i välsorterade butiker. Med skal brukar förekomma främst till jul.
  • Jämförpris: Medel - högt nötpris. Skalad 200-400 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Paranötsdryck ("paranötsmjölkmjölk"): är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetarisk dryck.

Hälsa/näring: Paranöten är extra energirik, 650-700 Kcal/gram. Fettmängd cirka 66%., protein ~14%. Mängden mättat fett är ~15%, enkelomättat ~25% och fleromättat fett ~20%. Paranötter innehåller små mängder radium. Vid import kontrolleras nötterna noga på mögelgiftet aflatoxin, som framför allt förekommer på oskalade (läs mer > Mögelgifter). Om nötallergi, läs > Nötallergi.

Produktion: Världsproduktionen av paranötter med skal var år 2016 cirka 120 tusen ton, varav Bolivia 43%, Brasilien 35%, Elfenbenskusten 17%. Övriga världen 5%. Källa: FAOSTAT.


SÅ ANVÄNDS PARANÖT

Paranötskärnor äts som snacks och brukar förekomma i nötblandningar. Med skal förekommer i nötknäckartider (jul). Nöten används i bakverk, desserter och konfekt. Av nötterna pressas olja (läs mer > Smaksättarolja). Oljan används i kosmetikabranschen och som smörjmedel i urverk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om nötter, mandlar, frön

Mögelgifter

Nötallergi

Diverse nöt- och fröoljor

Matbiologi frukt

Film: Paranötsproduktion

Recept med Paranötter

Det finns 2 recept med Paranötter