Atta vetemjöl

Fotograf/bild: LockKaro

Atta vetemjöl

(atta (Indien) = vetemjöl 1. safed atta, maida atta = siktat vetemjöl 2. chakki atta = fullkornsvetemjöl)

Engelsk översättning atta (India) = wheat flour 1. safed atta, maida atta = sifted wheat flour 2. chakki atta = whole grain wheat flour

Fransk översättning atta (Inde) = farine de blé 1. safed atta, maida atta = farine de blé tamisée 2. chakki atta = farine de blé entier

Italiensk översättning atta (India) = farina di frumento 1. safed atta, maida atta = farina di frumento setacciata 2. chakki atta = farina di frumento integrale

Tysk översättning atta (Indien) = Weizenmehl 1. safed atta, maida atta = gesiebtes Weizenmehl 2. chakki atta = Vollkornweizenmehl

Spansk översättning atta (India) = harina de trigo 1. safed atta, maida atta = harina de trigo tamizada 2. chakki atta = harina de trigo integral

Atta (ind. = "mjöl till bakning") är vetemjöl främst av en durumvetevariant (gehun) odlad i Indien och intilliggande länder. Det är ett vitt mjöl på samma sätt som vanligt vetemjöl utan kli och grodd.

  • Safed atta (maida = "vitt mjöl") är vetemjöl utan kli och grodd. Benämns maida i södra Indien.
  • Chakki atta är fullkornsvarianten av atta, vilket ofta avses när man anger "atta". Mjölet är mycket finmalt med lätt beige färgton, traditionellt stenmalet (läs mer > Om mjöl).

SÅ ANVÄNDS ATTA

Atta används som vanligt vetemjöl på allehanda sätt. Mjölet är rikt på gluten vilket ger en elastisk deg vid knådning som kan kavlas ut tunt. Chakki atta används särskilt till flatbröd som chapati, roti, naan och puri.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05

Läs mer

Om indiska flatbröd, chapati m.fl.

Om mjöl

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Om vitt matbröd

Om naanbröd