Slanggurka

Fotograf/bild: Film: Hector Grows Veg, cucumbers

Slanggurka

(slanggurka, drivhusgurka, växthusgurka, Så används slanggurka)

Engelsk översättning English cucumber, Dutch cucumber, seedless cucumber, garden cucumber, Tyria cucumber

Fransk översättning concombre anglais, concombre hollandais

Italiensk översättning cetriolo inglese, europeo

Tysk översättning Schlangengurke

Spansk översättning pepino inglés, pepino francés

Slanggurka (drivhusgurka) är den vanligaste sortvarianten av så kallad sallatsgurka, det vill säga den passar bäst att ätas färsk och är inte så lämplig som inläggningsgurka. Slanggurka benämns ibland drivhusgurka eller växthusgurka, till skillnad från "frilandsodlade" inläggnings­gurkor (läs mer > Gurkor). Sägs bara "gurka" i ett recept, så avses nästan alltid slanggurka. Se film, klicka på "Hector" under bilden ovan.

  • Vikt: En normalstor slanggurka i butik väger cirka 400 gram.
    96% är är vatten (ostron "bara" 87%).
  • Smak: Skalet har lätt besk smak, fruktköttet har mild, lätt syrlig och frisk smak.
  • Alternativ: Asiegurka, inlagd gurka.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik. Svensk växthusodlad från mars till mitten av oktober. Under höst och vinter import från Spanien och under tidig vår från Holland.
  • Jämförpris: Lågt till högt tillbehörspris, 30-85 kr/kg. Stor prisvariation, dagspriser. Vanlig gurka 30-75 kr/kg, ekologisk 65-85 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras bäst vid +12°C. Optimal luftfuktighet 90-95%. Skadas av för hög eller för låg temperatur och tål inte att frysas. Gurka plastas in för inte torka ut och kan då transporteras och säljas i torrare luft och högre värme. Behåll gärna plasthöljet kvar som skydd. Hållbar cirka 2 veckor. Gurka är extra känsligt för etengas, som påskyndar mognadsprocessen. Förvara därför inte gurka tillsammans med äpplen och tomater (läs mer > etengas).


SÅ ANVÄNDS SLANGGURKA

Ansa: Gurkan sköljs ren, skivas eller hackas. När man hackar den för att ingå i en sallad brukar man med en sked skrapa ur den vattniga kärnhuset (mittdelen) för att slippa löst rinnande gurka. Dela i så fall gurkan på längden och skrapa ur med liten sked. Ibland skalas gurkan för att skalet är ganska beskt och hårt, vilket enklast görs med en potatisskalare (se exempel recept > Inlagd ättiksgurka).

Rå slanggurka används skivad eller hackad i salladsblandningar, som smörgåspålägg, garnering, eller som tillbehör till fisk, kött eller andra maträtter. Råa tjockare skivor kan fungera som botten i cocktailtilltugg med ett gott pålägg, eller skuren i stavar till dip. Av gurka tillreder man utmärkta och kalorifattiga förrättssoppor som serveras kalla, eller en fräsch mousse/paté passande till buffén. Blancherad (hastigt kokt) gurka som halveras på längden och kärnats ur kan fyllas med färs och ugnsstekas. I gratänger fungerar gurka inte väl för att den är för vattnig. Gurka kan formas vackert på många sätt, se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Etengas

Meloner

Gurkor

Druvgurka

Högt och lågt jämförpris

Film: Gurkonst 1

Film: Gurkkonst 2

Film: Gurkkonst rosor

Film: Gurkkonst ringar

Film: Fyllda gurkskivor

Film: Gurkkonst blomma

Recept med Slanggurka

Det finns 11 recept med Slanggurka