Escarolesallat

Fotograf/bild: Film: Clean & Delicious, escarole

Escarolesallat

(escarolsallat, escarolesallat)

Latin: Cichorium endivia var. latifolia, latifolium

Engelsk översättning escarole

Fransk översättning escarole, cornetto di Bordeaux escarola

Italiensk översättning scarola, indiva

Tysk översättning Escariol, Eskarol, Winterendive

Spansk översättning escarola

Escarol/-e är biologiskt en sortvariant av arten Sydcikoria (C. endiva, läs mer > Cikoria­sallater) och syskon till friséesallat (se dito). Liksom alla cikorior har den besk smak. Den bildar en stor halvöppen bukett av krusiga blad. Gröna yttre blad och allt ljusare inåt mitten. För att insidan skall bli ljusare binds buketten samman eller täcks över en vecka innan skörd för att skydda den från solljus. Liknar frisée till utseende och smak, men bladen är bredare och har rundare flikar. Se film, klicka på "Clean & Delisious" under bilden ovan.

  • Smak: Frisk beska med viss sötma. Ljusa inre blad har mildare smak än de yttre.
  • Alternativ vara: Friséesallat eller rosésallat.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från under säsong.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. God hållbarhet, en 1 vecka eller mer.

Odling: Friséesallader är ofta tåliga och klarar flera minusgrader på hösten. Kan förkultiveras för tidigare skörd. Direktsådd tidigt på våren, kan skördas sent. Läs mer > Odla cikoriasallat.


SÅ ANVÄNDS FRISÉE OCH ESCAROLE

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer. 

Escarole kan ätas färsk, särskilt de ljusare bladen som är mindre beska. Passar att blandas med annan cikoria eller vanlig sallat, gärna med sötsur dressing. Salladen är god tillsammans med smakrika ostar. Fett i sallaten balanserar beskan, till exempel matolja eller stekfläsk. Till skillnad från vanlig sallat kan escarole med fördel lättstekas på liknade sätt som spenat och mangold. Till exempel finskuren med stekt tärnad bacon och lök som tillbehör till fisk eller kötträtt (se recept > Scarola Napoletana). Sallaten kan blancheras, lättkokas för att mildra beskan. Av sallaten görs också soppa, klassisk tillsammans med vita bönor. Se recept > Escarole grönsakssoppa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Cikoriasallater

Om sallat

Friséesallat

Film: Escarole from the fields

Recept med Escarolesallat

Det finns 2 recept med Escarolesallat