Valhorna choklad

Valhorna choklad

Valhorna är en av världens främsta producenter av fin kakao och choklad. Fabriken ligger i Tain l´Herimitaget i hjärtat av Rhônedalen nära Lyon i Sydfrankrike. Där finns också en framstående chokladskola "École du Grand Chocolat". Företaget har en egen kvalitetsbeteckning som de benämner "grand cru". Företaget grundades 1922 av konditorn Albéric Guieonnet. Deras kakao är populär bland konditorer, särskilt för tillverkning av desserter och tryffel. Chokladkakor förekommer i vanliga butiker och kakaopulver kan köpas på internet. Läs mer > Kakao och > Kakaopulver, och > Om choklad.

Jan Heed i sin bok Choklad Passion 2002: När jag första gången kom i kontakt med Valhorna öppnade sig en helt ny chokladvärld för mig. Valhorna anses vara den främsta tillverkaren av choklad med hög kvalitet och kallar sina tre främsta sorter för "Les grands Crus de chocolat". Valhorna var först med att tillverka choklad efter samma kriterier som vintillverkare, så kallade Grand Cru med extra hög kvalitet och specifikationer på vilka bönor som användes. Senare kom världens första årgångschoklad, Grand Couva från en odlare i Trinidad.

Några valhorna chokladsorter:
  • Guanaja: 70% Grand Cru). 45% trinitariobönor, 45% criollo, 10% forastero från ön Guanaja. Kanske den mest intensiva chokladen i världen med fin balans och lång eftersmak.
  • Manjari: 64% Grand Cru. 100% criollo från olika länder. Fruktig frisk smak av hallon och vanilj.
  • Pur Carïbe: 66% Grand Cru. 100% trinitari främst från Tridad. Utsökt balanserad smak med runda toner av mogna bär och vanilj.
  • Valhorna Caraque: 56% Grand Cru.  Består av criollo och forastero. Mogen och fin smak. Har fin smältande konsistens passande till doppning av praliner.
  • Jivare Lactée: 40% Grand Cru. Mjölkchoklad med osedvanlig hög kakaohalt för att vara mjölkchoklad. Arom av vanilj och karamell.
  • Ivoire: Vit choklad med relativt lite socker och parfymerad med bästa vanilj. Smältande konsistens.
  • Cacao Pâte Extra 100: Ren kakaomassa utan tillsatt socker och lecitinfri (läs mer > Kakao). Mycket kraftig smak. Används till att förstärka chokladsmak och i matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04

Läs mer

Om kakao

Kakaopulver

Om choklad

Valhorna hemsida