Chokladäggsproduktion 1925

Chokladhistoria

Omkring 1000-talet: Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Det var mycket uppskattat av mayafolket och aztekerna. Bönorna användes både till dryck och som ett betalningsmedel. Aztekerna besegrar mayafolket på 1200-talet och dominerar sedan Mexico. Ett dokument från samma period nämner kakao som ett av segerherrarnas krigsbyten.

1500-talet: Christopher Columbus går i land i Mellanamerika under sin fjärde resa. Han upptäcker kakaobönorna som de infödda använder som betalningsmedel samt för tillredning av en stärkande dryck, xocolatl. Pedro Mártir de Angleria utger 1530 Décados de orbre nova, där han skildrar sina resor i Amerika och omnämner kakao och choklad. De spanska nunnorna i Guanacoklostret i Sydamerika upptäcker 1530-1540 att kakaodrycken kan förbättras med socker och vanilj. Resultat: drickchoklad.

1600-talet: Francesco Carletti återvänder till Florens efter 15 års resor och inför chokladen i Italien. 1609 utges det första verket som uteslutande handlar om choklad i Mexico. Läkaren Colmonero de Ledesma ger ut det första vetenskapliga verket om choklad 1631. Engelsmännen tar upp konkurrensen med spanjorerna och anlägger de första kakaoodlingarna på Jamaica 1659. I Gravenhage, Holland, ges Trahat von Kruyd, Thee, Coffi, Chocolata, ut 1679 och är skriven av läkaren Bontekol. Verket sprider kunskapen om choklad över hela Tyskland. 1690 gör chokladen sitt intåg i Sverige. I Åke Rålambs encyklopedi Adelig Öfning, som utkom detta år, finns ett recept på "Såcker-Brödh". Brödet kryddas och smaksätts med kanel, anis och "Sioccolade". Ludvig XIV, Kung Sol, sänder ut en kungörelse 1692, som ska reglera engros- och detaljhandelsförsäljningen av choklad.

1700-talet: Daniel Duncan, en fransman bosatt i Rotterdam, Holland, ger ut en bok 1705 där han uttrycker sin oro över missbruket av te, kaffe och choklad. Det är en av de första kritiska rösterna som höjts efter chokladens ankomst till Europa. Samma år ger P. Mason ut den första tekniskt präglade boken om choklad. I Sverige utfärdas 1711 en överflödsförordning som avslöjar att choklad njutits som dryck redan vid den här tiden: "Den som brukar Thé, Caffé och Chocolade hemma i sitt Hus, betalar Två Daler Silfvermynt utan åtskillnad." Johannes Franciscus Rauchs ger ut ett verk 1724 där han hävdar att choklad - i motsats till den uppfattning som rådde seklet innan - bryter fastan och därför bör förbjudas, speciellt för prästerskapet. Oeconomia eller Hushåldsbook till Thet Ährbara Qwinnokiönets hjälp utkommer 1730 och där finns receptet "At koka Schokolade". Något sent, jämfört med Europa, upptäcks chokladen i Nordamerika. I Sverige ges Cajsa Wargs klassiska kokbok ut 1755 och där finns flera recept på chokladrätter. 1756 tillverkas i Frankrike choklad för första gången maskinellt och 1760 öppnar den första chokladfabriken Chocolatiere Royale i Paris. Där används uteslutande kakaobönor från de franska kolonierna. 1780 tillverkas choklad för första gången maskinellt i Barcelona, Spanien.


1800-talet: I en gammal kvarn nära Vevey anlägger Francois-Lous Cailler 1819 den första schweiziska choklad­fabriken. Han har lärt sig konsten av italienska chokladtillverkare i Piemonte, Italien. 1822 planteras det första kakaoträdet i Afrika. Holländaren van Houtens kakaopress från 1822 gör det möjligt att separera kakaosmör och kakaopulver. Den första chokladkakan sägs ha tillverkats av läkaren, apotekaren och mångsysslaren Joseph Fry i Bristol, England 1847. De schweiziska bröderna Cloetta grundar en fabrik i Malmö 1872. Den första mjölkchoklad­kakan anses ha producerats av chokladmakaren Daniel Peter med hjälp av Henri Nestlé i Schweiz år 1875, efter det att han lyckats eliminera vattnet i mjölken som gav mögelproblem. Tillsammans startade de företaget Nestlé 1879. Schweizaren Rudolphe Lindt uppfinner "conchning" och framställer 1879 för första gången en choklad som smälter på tungan. Dansken Emil Mazetti-Nissen grundar 1888 Malmö choklad & konfektfabrik aktiebolag. Namnet ändras 1947 till Mazetti AB. En av de mest kända produkterna är Ögonkakao. I Oslo grundar Johan Throne-Holst 1895 Freia Chokladfabrik, moderbolag till Marabou som startar sin verksamhet i Sundbyberg 1916.

Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01

Läs mer

Källa: Chokladsajten