Kortkornigt klibbigt ris, grötris

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kortkornigt klibbigt ris, grötris

(1. kortkornigt ris, rundkornigt ris, torris, bergris 2. klibbigt ris, grötris)

Latin: 1. Oryza japonica 2. Oryza sativa var. glutinosa

Engelsk översättning 1. short-grained rice, dry ice, mountain ice 2. glutinous rice, sticky rice, sweet rice, waxy rice

Fransk översättning 1. riz grain court, round, ovale, riz sec, riz de montagne 2. riz gluant, riz glutineux, riz collant, riz doux

Italiensk översättning 1. riso grana corta, riso secco, riso montagna 2. riso glutinoso, riso dolce, riso ceroso, perla di riso

Tysk översättning 1. Kurzkornreis, Trockeneis, Bergeis 2. Kleibreis

Spansk översättning 1. arroz grano corto, hielo seco, hielo de montaña 2. arroz glutinoso, arroz pegajoso, arroz dulce

Kortkornigt ris (Oryza japonica) är en underart av den vilda asiatiska arten Oryza nivara (läs mer > Om ris). Riskornen är nästan lika tjocka som långa. Arten har sitt ursprung från Yangtsedalen i Kina för en så där 8000 år sedan, men har fått sitt namn från Japan där den odlas flitigt. Det är ett kortkornigt klibbigt ris som kan odlas i torrare och högläntare terräng och kallas därför ibland torris eller bergris även om det odlas i våtmarker i Japan. Sådant ris innehåller hög grad av amylopektin och ringa amylos, vilket gör att riset klibbar ihop vid tillagning (läs mer > Om ris). Vid långvarig tillagning (40 minuter) kokar kornen sönder, de "reder sig" och massan blir grötig.

Sorter: Det finns över 6000 sortvarianter och allra mest i Laos med över 3000 varianter. En särskilt klibbig variant benämns glutinosa (klibbigt ris, eng. sticky rice). En annan välkänd sort är arborio odlat i Italien och klassiskt till risotto. I Italien finns också avorioris vilket är ett förkokt ris (läs mer, se respektive). Kortkornigt ris är vanligtvis vitt (polerat) ris, men det finns även opolerat blekgult fullkornsris (läs mer > Fullkornsris). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt = ~95 gram. 100 gram ~1,1 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~4 dl kokt grötris. 1 dl kokt grötris = 0,25 dl okokt.
  • Tillagningstid 50 minuter: Grötris brukar sjudas under lock 10 minuter i vatten och sedan 40 minuter med mjölk tillsatt (se förpackning).
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 4 dl kokt grötris (~240 gram, ~310 Kcal) utgörande en normal frukostportion när riset serveras som gröträtt.
  • Konsistens: Krämig konsistens, mycket klibbigt när kokt.
  • Smak: Som regel neutral.
  • Alternativ vara: Avorioris eller något "sushiris".
  • Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Både ordinärt och ekologiskt.
  • Jämförpris 2016: Mycket lågt pris som tillbehör till mat (läs mer > Om prisjämförelser). Butikspris cirka 20 kr/kilo, ekologiskt 30-50 kr/kg. Tillagat pris: Ordinärt ~5 kr/kg, ekologiskt 5-10 kr/kg.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Hälsa: Ris är glutenfritt, "glutinosa" = klibbigt, har alltså inte med gluten att göra. Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).

Odling
: Rundkornigt ris odlas flitigt i Asien från norra Myanmar och Indien i väster, i hela Sydostasien och till Korea och Japan i norr. Särskilt i Sydostasien, i till exempel Laos beräknas 85% av risodlingen vara klibbigt ris. Odling förekommer även i mindre skala i Syd- och Nordamerika, Europa och Afrika. Italienskt arborioris är ett kortkornigt klibbigt ris (se dito).


SÅ ANVÄNDS KLIBBRIS

De asiatiska köken använder flitigt klibbigt ris i sin matlagning - som tillbehör till mat, som ingrediens i maträtt till exempel som fyllning i dumplings och inte minst som ett frukost- eller dessertris. Varje land har sina egna specialiteter. Mest polerat vitt ris används, men också fullkorns klibbris. I Bangladesh är till exempel Bini bhat en klassiskt frukosträtt bestående av kokt eller ångat klibbigt fullkornsris (bini choil) serverad med fisk eller kött och smaksatt med curry och riven kokos. I Kina är Zongzi en sötaktig dumpling inkapslat i palmbladsskal som äts som snacks särskilt under Dragon Boat-festivalen (se filmer via länk nedan). Mängden receptvarianter med klibbris är mycket omfattande. Klibbigt ris kan användas till sushiris, men vanligen används ett medelkornigt ris (läs mer > Om sushiris).

I västvärlden föredras i allmänhet fastare långkornigt ris till mat. Klibbris används främst till puddingar och som grötris. I till exempel Sverige är risgrynsgröt traditionellt på julbordet som smaksätts med lite salt, socker och kanel. Rätten serveras med mjölk eller fruktsaft (se dito recept). I Italien är risotto en variant risgrynsgröt. Läs mer > Arborioris.

Tillagning: Riset kokas som annat ris 20-30 minuter för att bli klibbigt (se anvisning på förpackning). Till grötig konsistens kokas riset 40 minuter eller mer. Läs mer > Såtillagas ris.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Arborioris (risottoris)

Avorioris (förkokt ris)

Om sushiris

Om ris

Så tillagas ris

Fullkornsris

Om prisjämförelser

Film: Thai sticky rice

Film: 7ways to cook thai sticky rice

Film: Thai mango sticky rice

Film: Grilled sticky rice

Film: Zongzi, sticky rice dumpling

Film: Binni Bhat

Recept med Kortkornigt klibbigt ris, grötris

Det finns 9 recept med Kortkornigt klibbigt ris, grötris