Vattenspenat

Fotograf/bild: Film: Zulzul Home, water spinach

Vattenspenat

(vattenspenat, sallatsipomoea, kangkong)

Latin: Ipomoea aquatica

Engelsk översättning water spinach, water morning glory, water convolvulus, Chinese spinach, swamp cabbage

Fransk översättning liseron d'eau

Italiensk översättning Ipomoea aquatica

Tysk översättning Wasserspinat

Grupper inom
Spenat:

Vattenspenat

Vattenspenat (sallatsipomoea) är biologiskt en stjälkgrönsak av släktet vinda inom familj Potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Alltså närmare släkt med potatis än med spenat. Den växer i vatten eller mycket fuktig jord i tropiska eller subtropiska områden. Ursprunget är inte känt, men växten förekommer flitigt i östra och sydöstra Asien. Rötterna kan bli 2-3 meter långa, ihåliga och kan flyta i vattnet. Bladen är pilformade 4-15 centimeter långa. Blommorna är trumpetformade, vanligtvis vita med lila centrum.

Sallatsipomea odlas som bladgrönsak. I kinesisk folktro förknippas växten med svaghet, att hög konsumtion gör människan fysiskt svag.

  • Karaktär och smak: Mild tilltalande smak.
  • Alternativ vara: Spenat, mangold.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butiker, sök i asiatiska.
  • Förvaring: I kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar cirka en vecka.


SÅ ANVÄNDS VATTENSPENAT

Bladen har en tilltalande smak och används på samma sätt som spenat (därav namnet), rå, lättkokt eller lättstekt i smör. Det sistnämnda anses vara en delikatess. Växten är vanlig i asiatiska maträtter ofta stekta tillsammans med chili, peppar, vitlök, ingefära med flera kryddor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Matbiologi grönsaker

Spenat

Mangold

Recept med Vattenspenat

Det finns 1 recept med Vattenspenat