Äggpulver

Fotograf/bild: Svenska Lantägg *

Äggprodukter

(1. äggpulver 2. äggulepulver 3. marängpulver, äggvitepulver)

Engelsk översättning 1. äggpulver 2. äggulepulver 3. marängpulver, äggvitepulver

Fransk översättning 1. poudre d´oeuf 2. poudre de jaune d´oeuf 3. poudre de meringue, poudre de blanc d´oeuf

Italiensk översättning 1. uovo in polvere 2. tuorlo d´uovo in polvere 3. meringa in polvere, albume d´uovo in polvere

Tysk översättning 1. Eipulver 2. Eigelbpulver 3. Baiserpulver, Eiweißpulver

Spansk översättning 1. huevo en polvo 2. yema de huevo en polvo 3. merengue en polvo, clara de huevo en polvo

Äggprodukter finns i flytande och fast form, främst avsedda för storhushåll, bagerier och liknande. Finns ej i butik.

  • Kokta skalade ägg säljs hinkvis färdiga att använda.
  • Flytande ägg som gula, vita eller helägg säljs förpackade i kartong, vilket är rationellt för storhushållen eftersom äggen redan är knäckta. Pastörisering ger hög livsmedelssäkerhet och hållbarhet. Säljs även som KRAV-godkända alternativ.
  • Torrprodukter förekommer som äggpulver (gula och vita), äggulepulver och äggvitepulver även kallat marängpulver. Torkning ger lång hållbarhet. De används på motsvarande sätt som färskvaran. Särskilt äggvitepulver används flitigt av bageri-, konditori- och konfektyrnäringarna.  Pulvret innehåller stabiliserings- och antiklumpmedel. Används bland annat till maräng och kristyr med tillsats av florsocker och vatten. Vanligt förekommande i USA och andra engelskspråkiga länder.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om ägg, så används ägg

Om finbrödsbakning, konditori