Grupper inom
Om mesvaror }:

Brunost

Mesost heter brunost eller mysost på norska. Den klassiska brunosten är Gudbrandsdalsost. I mitten av 1800-talet gjorde den unga fäbodstintan Anne Hov något som den gången ansågs som slöseri. Hon blandade nämligen grädde i vasslen. Senare utvecklade hon osten genom att tillsätta getmjölk och då blev osten som vi känner den idag.

Brunost är ett norskt begrepp för ost som tillverkas av vassle (från ko- eller getmjölk), mjölk och grädde. Ostmassan är tät och färgen kan variera från ljust guldgul till glansigt mörkt brun.

Brunost är lite av ett samlingsbegrepp där ingredienserna varierar. Exempel på brunostar är bl.a. följande:

Gudbrandsdalsost - en klassisk norsk mesost av ko- och getmjölk, med söt, karamellaktig smak.

Ekte Geitost - är en norsk mesost gjord på getvassle och getmjölk, med söt, karamellaktig getmjölkssmak.

Fløtemysost - är norsk mesost gjord på vassle, mjölk och grädde från ko, med mild, söt och karamellaktig smak.

Läs mer

Tine Mejeri