Får- och getostar produceras i stor omfattning runt om i världen. I Sydeuropa produceras främst getostar, medan länderna längre österut, främst producerar fårostar. Produktion sker fortfarande främst vid gårdsmejerier i mindre skala.
Feta med ursprung från Grekland, är kanske den mest kända och producerade getosten. Det har producerats "feta" i många länder, men enligt EU-beslut 2005 får denna typ av ost i framtiden endast kallas feta om den kommer från Grekland och tillverkats av getmjölk. Kopiorna, som t.ex. Arlas Apetina tillverkad i Danmark, görs vanligen numera på komjölk. Se: Färskostar.
Recept med Övriga mjuka getostar, fårostar }
Det finns 100 recept med Övriga mjuka getostar, fårostar }
-
Hemlagad grekisk pizza
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Broccolisoppa med feta och ägghalvor
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Sallad med gravad lax
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingbröstfilé med Västerbottensost och soltorkade tomater med höstgrönsaker
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel
-
Norrlandspizza
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsbiffar med yoghurtdressing och pommes frites
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Lovisas, Elionora och Inez köttbullar
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Barnens Bästa
-
Färsbiffar med mynta och feta
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Alaska pollock (torsk) med persilja, citron, vita bönor och fetaost
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling