Präst ®

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Präst ®

(Svensk hårdost, Prästost)

Första gången som Prästost omnämndes var i den stockholmska dagstidningen Dagligt Allehanda 1771. Speciellt intressant är att den där omtalas som ”Smålands- eller så kallad prästost”. Medan ”vanlig” ost gjordes av skummjölk tillverkades prästostarna på 1700-talet för det mesta av oskummad mjölk. Ibland förstärkte man smaken ytterligare med grädde, brännvin, konjak, kummin, kryddnejlikor och kanel.

Ursprung: Sverige, från prästgårdar på 1700-talet.

Osttyp: Grynpipig, cylindrisk hårdost, 12-15 kg, komjölk.

Ytskikt: Vax.

Snittyta: Ljusgul-gul, oregelbundna pipor, rundade finns.

Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, skivbar.

Smak: Stark, aromatisk, fyllig, något besk.

Lagring: Minst fyra månader.

Fetthalt: 31-35%. Lätt: 17%.

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar: Först omnämnd som prästost 1771 i tidningen Dagligt allehanda. Namnet härstammar från att bönderna i gamla tider betalade sitt "tionde" till prästen.

Recept med Präst ®

Det finns 12 recept med Präst ®