Hälsosamt bröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hälsosamt bröd

(nyckelhålsmärkt bröd, näringsvärden bröd)

Bröd som innehåller mycket fibrer, lite eller inget socker och låg fett- och salthalt anses extra nyttigt. Graden av fibrer är den viktigaste skillanden mellan bröd. Fullkorns­bröd och hårt knäckebröd är fiberrikare än vitt bröd och anses hälsosamma.

Näringsvärde: Energivärdet i bröd är generellt högt (220-410 Kcal/100g), likartat energin i fet fisk eller ost (läs mer > Kalorier i livsmedel). Energivärdet är högt för att det är en torkad vara. Vattenhalten är låg eller medel (5-40%) jämfört med andra varor. Lägst i hårt bröd som torkats ut mest, vilket också medför högre andel fett, kolhydrater och fibrer jämfört med mjukt bröd. Skillnaden mellan näringsvärdena i olika mjuka brödsorter är inte särskilt stor - energi 250-300 Kcal/100 gram, protein 5-9%, fett 1-5%, kolhydrater 45-55% och fibrer 3-6%. Skillnaden beror främst på graden av uttorkning där vattenhalten varierar från 30 till 40%. Undantag är till exempel brioch som innehåller mycket fett (~30%) och pumpernickel med relativ hög andel kostfibrer (10%).

 

 Näringsvärden

Energi

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 normtal matbröd

Kcal/100g

andel

andel

andel

andel

andel

andel

 Variation totalt

200-500

5-20%

1-25%

30-70%

2-25%

0,5-5%

1-45%

 Vitt matbröd

270

  9%

4%

48%

  3%

1%

35%

 Ljust matbröd

260

  9%

3%

46%

  4%

1%

35%

 Mörkt matbröd

250

  8%

3%

44%

  6%

1%

37%

 Hårt matbröd

350

10%

5%

60%

16%

1%

  6%

Källa: Kunskapskokboken 2019


Nyckelhålsmärk
® bröd skall uppfylla följande krav:

  • Minst 4,5 gram kostfibrer per MJ.
  • Max 7 gram fett per 100 gram bröd.
  • För hårt bröd max 8 gram fett per gram bröd.
  • Max 10 gram socker per 100 gram bröd. 
  • Max 600 mg natrium (koksalt) per 100g bröd.

Förpackade livsmedel ska ha en ingrediens­förteckning, där ingredienser räknas upp i fallande ordning efter vikt.

Näringsdeklaration är frivillig, men måste finnas med när man gör näringspåståenden och anges på två sätt. I den förenklade formen anges energi (kJ / kcal), protein (g), kolhydrat (g) och fett (g) per 100g. I den fullständiga tillkommer sockerarter (g), mättat fett (g), kostfibrer (g) och natrium(g) per 100 gram produkt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Kalorier i livsmedel

Protein i livsmedel

Fetthalt i livsmedel

Kolhydrater i livsmedel

Kostfibrer i livsmedel

Vatten i livsmedel

Brödinstitutet