Stockholmare är namn på en maträttskorv skapad på 1960-talet av dåvarande Norrmalms korvfabrik i Stockholm. Numera tillverkad av Gudruns chark. Det är en smal bratwurstvariant, som var avsedd för Stockholms invånare som önskade en fylligare och smakrikare grillkorv. Det finns tre varianter - original, med ost och chili och BBQ Bacon.

  • Korvtyp: Maträttskorv alspånsrökt korv typ bratvurst (ty. Brühwurst). Grovmald stoppad i fjälster. Vikt 60 gram. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Smakrik.
  • Alternativ vara: Bratvurst eller annan smakrik korv.
  • Försäljning: Förekommer till och från i stockholmsbutiker och vanlig i stadens korvkiosker.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraLågt - mycket lågt 60-100 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Cirka 1 vecka. Se förpackning.

Innehåll: Kött från gris och nöt potatismjöl, lök, vitlök, senapsfrö, druvsocker, andra kryddor och kryddextrakter. Antioxidantionsmedel E300, konserveringsmedel E250.  

  • Köttandel *): Hög, verklig andel ~73% (på paketet 86%, see fotnot).
  • Vattenhalt **): Medellåg 55%.
  • Relativ fetthalt **): Hög 26%.
  • Relativ proteinhalt **): Medel 13%.
  • Kolhydrater **): Lågt 4%.
  • Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
  • Relativ energimängd **): Medelhög 300 Kcal/100g.
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


SÅ ANVÄNDS STOCKHOLMARE

Stockholmare används stekt eller grillad liknande bratvurst.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om korv, korvtillverkning

Tillverkningsmetoder korv

Om prisjämförelser

Korvmatematik, köttandel