Grillade lammtestiklar

Fotograf/bild: La Popotte à Lolo

Så tillagas testiklar och penis

(kalvtestiklar, lammtestiklar)

Engelsk översättning Rocky Mountain Oysters, Prairie Oysters, Lamb Fries

Fransk översättning animelles

Spansk översättning criadillas, huevos del toros

Testiklar tillagas som annat kött, men brukligt är att steka i panna, fritera eller grilla. Antingen hela, tillplattade eller skivade. Testiklar från djur som oxe, kalv, gris, får, lamm, getter, ren och vilt kan användas som föda, liksom från fåglar som anka och tupp. I vår del av världen används främst från kalv och lamm. I USA:s cowboyvästern är grillade oxtestiklar klassiskt (Rocky Mountain Oysters).

Andras recept: Testikel- och penisrecept lyser med sin frånvaro i såväl nya som gamla svenska kokböcker och på Internet (med något undantag > Tryffel.se). Man får i stället vända sig till anglosaxisk, fransk eller spansk litteratur. I västra USA och Kanada där man föder upp boskap kallas sådan maträtt vanligen Rocky Mountain Oysters respektive Prairie Oysters, i Frankrike "animelles" och i spansktalande länder "criadillas".


Förberedelse

  1. Testiklar omsluts av ett segt skinn som avlägsnas innan pannstekning eller fritering. Frysta testiklar kan lätt flås när de tinar. Skär ett längsgående snitt i testikeln och dra bort skinnet/tryck ut innehållet. Se filmer via länk nedan > How to prepare lamb testicles; & > Cleaning Rocky Mountain Oysters. Skinnet kan också avlägsnas efter att man skivat testikeln.
  2. Vissar rekommenderar att man blötlägger den skinnade testikeln i saltat vatten (eller öl) i 1-2 timmar. Därefter tillsätts lite ättika och vattnet kokas upp. Köttet tas ur, får rinna av och torkas innan vidare tillagning.
  3. Det sega skinnet tas inte bort när testiklar grillas. Den fungerar som skydd mot uttorkning och sönderbränd yta under grilltiden. Oxtestiklar bankas ut för snabbare genomlagning. Lammtestiklar grillas hela.



SÅ PANNSTEKS ELLER FRITERAS TESTIKLAR

  1. Stora testiklar skärs i centimetertjocka skivor eller grovtärnas, medan små valnötstora testiklar kan tillredas hela. Avlägsna hinnan enligt ovan.
  2. Pannsteka: Köttet dubbelpaneras (läs mer > Så panerar man), gärna pankopanerad. 1-centimeters skivor pannstek i rikligt med smör cirka 2 minuter på var sida tills gyllenbruna (se recept > Pankopanerade lammtestiklar). Salta och peppra.
  3. Fritera: Skivor eller mindre bitar doppas i frityrsmet (läs mer > Frityrsmet) och friteras i cirka 2 minuter i olja 180-190°C tills gyllenbruna (läs mer > Så friteras kött). Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Salta. Många smaksätter också med vitlökspulver.
  4. Servera med ketchup eller någon kryddstark sås.


SÅ GRILLAS TESTIKLAR


Oxtestiklar och i synnerhet lammtestiklar passar att grillas. Den senares utpräglade lammsmak anses passa extra väl ihop med grillens rökighet.

  1. Salta och peppra och grilla på indirekt värme. Lammtestiklar grillas i 10-15 minuter tills utsidan är fint bränd. Ytterhinnan kan spricka.
  2. Ta bort hinnan. Skär i bitar och servera med citronskivor, en salsasallad eller någon dipsås.

SÅ TILLAGAS DJURPENIS

Inälvor inklusive penis lär förr ha haft en viktig roll i judisk matlagning, varifrån följande recept är hämtat.

  • En penis från en bagge eller tjur skållas och skinnflås. (Penis från lamm eller kalv rekommenderas).
  • Lägg i kastrull, täck med vatten, koka upp, skumma av och låt sjuda i 10 minuter.
  • Ta upp, låt rinna av och skiva penisen.
  • Hetta upp olja i panna och mjukfräs lök, vitlök och koriander.
  • Tillsätt penisbitarna och stek bitarna runt om några minuter. Salta och peppra.
  • Täck med vatten och koka upp. Låt sedan sjuda tills mört, cirka 2 timmar. Tillsätt mer vatten vid behov.

Läs mer > Testiklar & penis.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-05


Läs mer

Så panerar man

Om frityrsmet

Så friteras kött }

Testiklar och penis

Film: How to prepare lamb testicles

Film: Cleaning Rocky Mountain Oysters

Recept med Så tillagas testiklar och penis

Det finns 1 recept med Så tillagas testiklar och penis