Caciocavallo Silano DOP

Fotograf/bild: Provincia di Consenza

Filataostar

(filataost = stretchad färskost, buffelost, Oaxaca, Akkawi, Parenica)

Engelsk översättning filata cheese = stretched-curd, pulled-curd cheese

Fransk översättning pâte filée fromage (filata) = fromage frais étiré

Italiensk översättning pasta filata formaggio, filata, filatura = formaggio fresco allungato

Tysk översättning Knetkäse (filata) = gestreckter Frischkäse

Spansk översättning pasta hilada queso (filata) = queso fresco estirado

Filatoost (ita. pasta filata, filato = trådartad, filatura = stretchning) är färsk ostmassa skuren i bitar som skållas med varmt vatten/vassle (75-85°C), för att sedan knådas och sträckas tills den blir blank, slät och elastisk. Processen är lite olika för olika filataostar. Ostmassan formas sedan på olika sätt till bollar, cylindrar eller päronform. Filataost tillverkas vanligtvis av ko- eller buffelmjölk. De kan vara rökta och lagrade, ibland upp till 6 månader. Klassiska italienska filataostar är Mozzarella, Provolone och Caciocavallo (se respektive). Det finns sådan ost i flera andra länder. I Grekland finns Halloumi, i Israel tillverkas Akkawi och i Slovakien finns Parenica. I Mexico används en filataost benämnd Oaxaca till quesadillas (läs mer > Så tillagas tacos).

Buffelost är ost tillverkad av buffelmjölk (läs mer > Övrig mjölk), vanligen från vattenbuffel. Sådan ost tillverkas på samman sätt som ost gjord av komjölk. Buffelost är sällsynt förekommande, klassiskt är just filatoost av buffelmjölk såsom klassisk mozzarella (se dito). 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer

Om ost, osttyper

Om färskostar

Så används ost }

Övrig mjölk

Film: Anthony Agostino Makes Fresh Mozzarella Cheese

Recept med Filataostar

Det finns 57 recept med Filataostar