Tillsatser i ost

Tillsatser i ost

Tillsättning av syrakultur och ostlöpe i ystmjölken ingår alltid vid osttillverkning. Därutöver tillsätts en rad andra ämnen bl.a. för att åstadkomma lång hållbarhet.

  • Koksalt (natriumklorid) tillsätts som smaksättare, konserveringsmedel och konsistensgivare, medverkar till att vattna ur färsk ostmassan till fastare form. Klassan inte som tillsats utan som råvara (läs mer > Om salt, koksalt).
  • Kaliumsorbat (E202) tillsätts vaxad ost som antimögel­medel.
  • Natriumnitrat (E251) skyddar mot skadlig gäsning.
  • Natamycin (E235) sprayas på ost som antimögelmedel.
  • Kalciumklorid (E509) förbättrar ostens ystbarhet.
  • Lysozym (E1101) är ett enzym som används ibland som katalysator vid spjälkning av sockerarter.
  • Annatto (E160B) används för att få gulorange ostskorpa.
  • Mögelkulturer tillsätts vit- och blåmögelostar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om tillsatser i mat

Om salt, koksalt

E202 Kaliumsorbat

E251 Natriumnitrat ?

E235 Natamycin

E509 Kalciumklorid

E160b Annattoextrakt