Havredryck Apelsin & Mango

Fotograf/bild: Oatly ¤

Havredryck

(havremjölk, avenalin)

Engelsk översättning oat milk

Fransk översättning lait d'avoine

Italiensk översättning latte dell'avena

Tysk översättning Hafermilch

Spansk översättning leche de la avena

Havredryck är vegetabilisk "mjölk" tillverkad av malda havreflingor uppblandat med vatten. Havre är den enda spannmål som innehåller avenalin, ett slags grönsaksliknande lagringsprotein (globulin). Globuliner kännetecknas av vattenlöslighet och det är tack vare denna egenskap som man kan tillverka havremjölk. Olösliga fibrer har tagits bort och drycken homogeniseras för att få jämn konsistens. Drycken är vanligtvis smaksatt med socker.

  • Fetthalt: Cirka 1 %.
  • Smak: Krämig fyllig, lätt sötaktig.
  • Alternativ vara: Andra vegetabiliska drycker.
  • Försäljning: Året runt vanligtvis lätt sötad, men "osötad" förekommer också. Säljs ekologisk och KRAV-märkt, även smaksatt på olika sätt med vanilj, choklad, frukt och blandat med yoghurt.
  • Jämförpris: Naturell inklusive ekologisk 15-20 kr/liter (standardmjölk ~10 kr/liter). Smaksatt 15-75 kr/liter.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.

Hälsa/näring: Drycken berikas vanligtvis med vitaminer (B12 och riboflavin, se dito), mineraler (kalcium) och andra näringsämnen (ekologiska berikas inte). Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av.


SÅ ANVÄNDS HAVREDRYCK

Havredryck används främst som dryck eller som mellanmål. Det är ett alternativ till mjölk för laktosintolleranta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Vegetabilisk dryck

Vitaminer

Riboflavin (B2)

Vitamin B12

Recept med Havredryck

Det finns 12 recept med Havredryck